Dani hrvatskog turizma u Šibeniku u znaku održivog razvoja i poslovanja

ŠIBENIK - Tradicionalni godišnji susret turističkih djelatnika - Dani hrvatskog turizma (DHT) u Šibeniku će od 6. do 8 listopada biti u znaku održivog razvoja turizma i poslovanja u Hrvatskoj i Europi, a najboljima u turizmu bit će dodijeljene godišnje nagrade, najavila je u srijedu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

- Poseban fokus ove godine na DHT-u je važnost razvoja održivog turizma, ali i održivog poslovanja u Europi kao najkonkurentnijem regionalnom turističkom tržištu u svijetu. Konkurentnog turizma nema bez kvalitetnih i stručnih kadrova, stoga smo priliku dali i mladim srednjoškolcima koji će nam predstaviti vlastite projekte te rješenja kako turizam može na vrlo inovativan način spajati tradiciju i nove tehnologije, ali i izazove i rješenja - ističe u priopćenju ministrica Brnjac.

Na Danima hrvatskog turizma bit će dodijeljene i nagrade i priznanja svima koji podižu ljestvicu kvalitete hrvatskog turizma i bez kojih, po ocjeni ministrice, nema daljnjeg uspjeha.

Organizatori DHT-a su Ministarstvo turizma i sporta (MINTS), Hrvatska turistička zajednica (HTZ), Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska radiotelevizija (HRT), a održat će se u šibenskom turističkom naselju Amadria park.

Godišnji susret turističkih djelatnika počinje u četvrtak, 6. listopada, skupom "Održiva budućnost turizma", na kojemu će domaći i strani stručnjaci govoriti o važnosti održivosti u turizmu te koliko je Hrvatska u tome odmakla.

Najavljen je i panel o turistima u budućnosti, na kojem će se raspravljati o najnovijim trendovima u putovanjima, o tome što traže suvremeni turisti te koju ulogu i prioritet pri odabiru destinacije ima održivost, a bit će predstavljeni i prijedlozi Strategije održivog razvoja turizma u RH do 2030. te Strateški marketinški operativni plan hrvatskog turizma.

Iz MINTSA-a u priopćenju uoči DHT-a prenose i poruku direktora HTZ-a Kristijana Staničića, koji ističe da sve veseli što će se DHT, nakon dvije godine pandemije, održati u Šibeniku ponovno u punom formatu i bez epidemioloških i drugih ograničenja.

- Pozivam sve kolege na odgovorno ponašanje i uživanje u bogatom programu koji je pripremljen za DHT. Tako ćemo svi imati priliku analizirati dosadašnji tijek ove turističke godine i osvrnuti se na posezonu u tijeku. Predstavit ćemo i novi strateški smjer u razvoju turizma i promociji Hrvatske u budućem razdoblju - naglasio je Staničić.

Drugi dan skupa, u petak, 7. listopada, HGK organizira tradicionalni skup "Hrvatski turistički forum-Kako biti izvrstan?", a oba će dana u večernjim satima biti dodjele nagrada.

Predsjednik HGK Luka Burilović tim je povodom poručio kako se često govori o visokoj ovisnosti Hrvatske o turizmu, i to kao o problemu.

- Upravo je turizam taj koji nas je u zahtjevnim vremenima učinio otpornijima, a u razdoblju pred nama moramo uložiti dodatne napore u jačanje hotelijerskog sektora koji je u stanju ponuditi cjelogodišnje poslovanje kako bi smanjili visoku sezonalnost i omogućili ravnomjerniji i održivi turistički razvoj destinacija - poručio je Burilović, prenosi HRT.

Hina