DANAS VRHUNAC TOPLINSKOG VALA Meteoalarm za cijelu Hrvatsku

Nakon što je jučer u Kninu  izmjereno visokih 38,2, danas će vrućina kulminirati, moguće u loklano vrijednosti i do 40, osobito na širem kninskom području, u dolini Neretve. Velik problem su  sparne noći. Primjera radi, noćas se u Splitu temperatura zadržavala iznad 25, te su mnogi teško spavali, javlja meteorologinja N1 televizije, Tea Blažević.

Od sutra će ipak biti malo manje vruće, dijelove zemlje će osvježiti i povremeni pljuskovi.

Sutra su nestabilnosti najizglednije u Slavoniji i Baranji, gdje je lokalno moguće nevrijeme, nailaskom vlažnijeg i nestabilnijeg zraka na užareno kopno.

Malo će osvježiti prema kraju tjedna, ali već idući tjedan, čini se, ponovno će se intenzivirati vrućina.

Prema podacima DHMZ-a, već ujutro u 7 sati na splitskom Marjanu bilo je preko 30 stupnjeva te je to bio ujutro najtopliji dio Hrvatske, ali i tijekom noći, jer se temperatura u Splitu nije spuštala ispod 25 stupnjeva. Na Hvaru je bilo 28.9 stupnjeva, u Makarskoj 27. U Kninu, gdje se očekuje i do 40 stupnjeva, ujutro u 7 je bilo 21.6 stupnjeva. U Zagrebu je bilo 25 stupnjeva.

Pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće. Mjestimice će biti prolazne umjerene naoblake, a na kopnu postoji mogućnost i za poneki lokalni pljusak, uglavnom na istoku zemlje u poslijepodnevnim satima. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, sredinom dana ponegdje s jakim udarima, a uz obalu i južni i jugoistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 32 do 37°C.

Prognoza za danas:

Istra

Pretežno sunčano, a poslijepodne, uz umjereni razvoj oblaka, ponegdje rijetko moguća je kratkotrajna kiša ili poneki pljusak, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Ujutro će puhati slabo do umjereno jugo i istočnjak, danju jugo i jugozapadnjak, a navečer će okretati na zapadni i sjeverozapadni vjetar. More će biti malo valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 21 do 23°C, u unutrašnjosti Istre od 18 do 20°C, najviša dnevna od 31 do 34°C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab do umjeren jugozapadni i južni. Najviša dnevna temperatura od 31 do 34°C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, uz povremenu umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren, većinom jugozapadni, prema otvorenom i jugoistočni i južni. Danju vruće, s najvišom dnevnom temperaturom između 32 i 35, u unutrašnjosti Dalmacije i do 38°C.

Sutra napokon osvježenje

Sutra će se temperatura spustiti za nekoliko stupnjeva, a moguće je i osvježenje uz pokoji pljusak.

Djelomice, u Dalmaciji i pretežno sunčano. U unutrašnjosti uz više oblaka povremeno pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito poslijepodne u Podravini. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u sjevernim predjelima u okretanju na sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu i sjeverozapadni te jugo. Najniža temperatura od 18 do 22, na obali i otocima od 22 do 25°C. Najviša dnevna većinom između 30 i 35°C.

I.B.