Danas prva isporuka broda u 3. Maju nakon 3 godine i 427 dana blokade računa

RIJEKA – U riječkom brodogradilištu 3. maj održat će se svečanost primopredaje broda 733-Algoma Interpid. Na svečanosti će sudjelovati i premijer Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ovo je prva isporuka broda nakon tri godine i 427 dana blokade računa, javlja HRT.

Radi se o samoiskrcavajućem brodu za rasuti teret, za koji je ugovor potpisan s kanadskom tvrtkom Algoma Central Corporation. Brod je ugovoren za cijenu od 36 milijuna dolara. U listopadu 2018. gradnja broda bila je otkazana, ali početkom rujna prošle godine 3. maj je potpisao novi ugovor s kupcem o njegovu dovršetku. Nedugo nakon toga je Vlada riječkom brodogradilištu dala državno jamstvo za kredit za dovršetak toga broda, u iznosu od 26 milijuna eura.

Foto: HRT / Screenshot

Edi Kučan, direktor Brodogradilišta 3. maj iz Rijeke, kazao je da je ono što je dogovoreno i ostvareno.

– Vratit ćemo državno jamstvo. Danas vraćamo i kredit kojim smo gradili ovaj brod i dio kredita koji smo imali za pokretanje proizvodnje. Znam da su svi bili skeptični hoćemo li uspjeti brod izgraditi. Agažirali smo stare stare kooperante koji su pokazali u potpunosti volju, kazao je Kučan.

D.G.