DANAS POJAČAN NADZOR NA MORU Pod povećalom putnički brodovi za izlete i prijevoz putnika

Lučke kapetanije diljem Jadrana danas provode akciju pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru, pri čemu koriste sva raspoloživa plovila i djelatnike lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija. Ova akcija će posebnu pažnju posvetiti nadzoru nad putničkim brodovima na jednodnevnim izletima, putničkim brodovima na višednevnim putovanjima i brodicama za prijevoz putnika, izvještava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Pri tome će se primarno kontrolirati:

–                  izletnički brodovi;

–                  brodovi hrvatske državne pripadnosti na višednevnim kružnim putovanjima;

–                  brodice koje obavljaju prijevoz putnika, posebno brzih brodica koje obavljaju prijevoz iz nautičkih sjedišta do otoka.

Photo: NP Krka

Kontrola navedenih brodova i brodica će obuhvatiti sposobnost brodova/brodica za plovidbu, uključujući broj i sastav ukrcanih članova posade i njihovu osposobljenost, te broj ukrcanih putnika u odnosu na maksimalni dozvoljeni broj putnika za koji je brod/brodica registriran.

Također, provjeravat će se plovidba brodova/brodica, kao i drugih plovnih objekata sukladno Pravilniku o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, posebno u područjima intenzivne plovidbe.

Foto: MPPI

Osim navedenog, nadzor će obuhvatiti i kontrolu svih vidova nedozvoljenog glisiranja uz obalu, izvijestili su iz Ministarstva,

D.G.