DANAS JUGO, A ONDA NOVI ŠOK Stiže snažna promjena vremena, DHMZ objavio detalje: Bit će i snijega

Danas nas očekuju mjestimice udari juga i jugozapadnog vjetra 35-40 čvorova. Na srednjem i južnom Jadranu još u početku ponegdje magla. Prema najnovijim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), potom nas, nakon neuobičajene topline očekuje iznenadna promjena vremena. I dok su temperature dosegle rekordne visine od čak 31°C, slijedi nagli pad temperature i dolazak snijega.

Uz sunčano vrijeme i samo poneki oblak dnevna temperatura će danas na sjevernom Jadranu porasti na 20 do 24 °C.

Sunčano i u Dalmaciji. Poslijepodne će nebo prekrivati visoki tanki koprenasti oblaci. Zapuhat će umjereno do jako jugo, uz obalu i južni vjetar, pa će more biti sve valovitije. Temperatura će porasti na 24 do 27 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će ponedjeljak proteći sunčano s povremeno umjerenom naoblakom. Tijekom dana će jačati jugo i južni vjetar pa će more biti umjereno valovito.

Temperatura 10-ak stupnjeva niža

U utorak postupno naoblačenje, osobito prema večeri mjestimična kiša i grmljavina uz pad temperature, pa će u noći na srijedu kiša u gorju prelaziti u snijeg.

Srijeda će biti osjetno hladnija te umjereno do pretežno oblačna s povremenim oborinama, u gorju i stvaranjem snježnog pokrivača. Jugozapadnjak će u unutrašnjosti okretati na sjeverni i sjeveroistočni vjetar već u utorak, a jako jugo krajem dana na buru, prvo na sjevernom dijelu, zatim u srijedu i duž ostataka obale.

Na Jadranu sve vjetrovitije. Potom postupno naoblačenje, u noći na srijedu lokalno obilna kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom. Jako jugo krajem utorka okreće na buru, najprije na sjevernom dijelu, u srijedu i duž ostatka obale. Pritom će osjetno osvježiti - temperatura čak 10-ak stupnjeva niža. Od četvrtka mirnije, ali ne posve stabilno - povremeno kiša ili poneki pljusak te i dalje svježe.

D.G.