DAN JE ANTIFAŠISTIČKE BORBE Znate li što se dogodilo 22. lipnja i zašto je taj datum važan?

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

U spomen-parku Brezovica pokraj Siska se održava središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnovan Sisački partizanski odred. Zapovjednici odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi.

Rano ujutro toga dana nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez i prekinula kratkotrajno savezništvo Hitlera i Staljina.

Na vijest o tom događaju, bez ikakvih naloga sa strane, sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su pod vodstvom Vlade Janjića Cape u šumu, u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom.

Do tada kao glavni neprijatelj komunista nije bila označena fašistička osovina, nego zapadne imperijalističke zemlje.

Zaboravljeni Vrgorački odred

Međutim, sisački odred nije bio jedina partizanska grupa osnovana toga dana u Hrvatskoj, čemu svjedoči slučaj iz Vrgorske krajine, a koji se uopće ne spominje u hrvatskoj historiografiji antifašističke borbe. Istog tog 22. lipnja 1941. godine na brdu Radović, nedaleko zaseoka Tolići, na predjelu Soline osnovana je prva partizanska grupa u Vrgorskoj krajini, a nekoliko dana kasnije na području Vrgorske krajine su osnovane još dvije partizanske grupe.

Hrvatski domoljubi, komunisti, nisu čekali proglase i pozive koji su se kasnije zaredali. Krenuli su u akciju, svjesni velikog preokreta na istoku, ali i potrebe da u nacionalno-oslobodilačkoj borbi pridonesu slomu fašizma i stvaranju nove državne zajednice – federativne Jugoslavije, u kojoj će, kako su se nadali, i Hrvatska biti ravnopravna federalna država.

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

D.G.