DAN DRŽAVNOSTI U NP MLJET: Veterani i ronioci čistili podmorje od otpada

MLJET – Punih 15 godina traje zajednička, sada već tradicionalna, akcija čišćenja podmorja u mljetskom akvatoriju, koju zajedničkim snagama provode ustanova Nacionalni park Mljet, Udruga veterana HRM-a i Ronilački centar Aquatica s Mljeta.

Tako je bilo i u vikendu iza nas, kada je 30-ak vrijednih “duša” i ljubitelja prirode, umjesto roštiljajući negdje u prirodi, Dan državnosti odlučilo provesti radno/volonterski, čisteći otpadom zatrpano podmorje inače kristalno čistog mljetskog akvatorija. U tri dana akcije očišćeno je šire područje uvale Sobra i uvala Lastovska, Blaca, Gonoturska te Soline unutar nacionalnog parka. Nema čega nije bilo u mljetskom podmorju – od azbestnih ploča, automobilskih guma do neizostavne plastike.

FOTO: NP Mljet

Najviše otpada nakuplja se tamo gdje bi ga trebalo biti najmanje, a to je Nacionalni park Mljet, odnosno njegova južna uvala koja je zbog snažnih morskih struja i juga, česta meta raznog otpada koje dopluta s otvorenog mora. No nađe se tu i domaćeg smeća. Ipak zahvaljujući herojima iz ovog članka, plivanje i ronjenje u mljetskom akvatoriju svake je sezone poseban užitak.

FOTO: NP Mljet
FOTO: NP Mljet

K.B.