DAN DRŽAVNOSTI Brod s hrvatskom zastavom i na Google tražilici

Republika Hrvatska drugu godinu zaredom Dan državnosti proslavlja 30. svibnja. Prije dvije godine taj je datum bio Dan Hrvatskog sabora, spomendan i radni dan, dok se Dan državnosti slavio 25. lipnja, koji je bio državni blagdan i neradni dan.

Naime, HDZ-a većina u Saboru pretprošle godine, kod uređivanja novog kalendara blagdana, vratila je Dan državnosti na 30. svibnja, kako je to bilo i 90-ih godina, a slavi se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Današnji dan specijalnom animacijom obilježava i hrvatska Google tražilica, na kojoj je osvanuo brod s hrvatskom zastavom.

Kliknete li na animaciju, dobit ćete sve relevantne podatke o Danu državnosti Republike Hrvatske.

Mnoge je godinama zbunjivalo upravo to što se Dan državnosti obilježavao 25. lipnja, a današnji dan Danom Hrvatskog sabora.

Na današnji dan su zapravo, nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Dan državnosti ove godine obilježava se na 31. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora kojemu je za predsjednika bio izabran Žarko Domljan.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska danas slavi Dan državnosti