Dalmatinski vatrogasci dobili novu nadzornu opremu

Splitsko-dalmatinska županija predala je predstavnicima županijske vatrogasne zajednice novu komunikacijsko-nadzornu opremu. Oprema je nabavljena u sklopu projekta međudržavne regionalne suradnje “e- Citijens” Hrvatska-Italija, a financirana je iz europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 316 tisuća eura.

Vrijednost danas isporučene opreme je 307 tisuća kuna. Naizgled malo, no riječ je o komunikacijskoj opremi i opremi za nadzor s pripadajućom programskom podrškom. Vatrogasci su, tako, dobili termovizijsku kameru za noćna promatranja, tri radiostanice s prijenosnim radiouređajima, računala, servere… Najzanimljiviji dio novog paketa je programska platforma koja integrira institucionalne i lokalne izvore te podatke o ugrozi objavljene na društvenim medijima.

– Platforma vuče podatke koji su javno objavljeni na društvenim medijima i filtrira ih pomoću umjetne inteligencije te ih direktno šalje žurnim službama kako bi što bolje mogle procijeniti ugrozu i adekvatno reagirati – objašnjava Ognjen Ćavar, voditelj projekta.

Uz stalno opremanje vatrogasnih postrojbi, u čemu Splitsko-dalmatinska županija više od ostalih koristi europske fondove, grade se i novi vatrogasni domovi na otocima i u zaleđu, prenosi HRT.

– Kao krunu svega toga radimo trenažni centar u Vučevici, iznimne vrijednosti koji neće koristiti samo našim vatrogascima nego i onima s puno šireg područja pa i jugoistoka Europe, naglašava Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

O spremnosti za predstojeću protupožarnu sezonu vatrogasci ne dvoje.

– Možda se malo naljutimo na ono jeste li spremni za sezonu. Dosad smo imali preko dvije tisuće intervencija, pola je požara, pola tehničkih intervencija. U statističkom smo prosjeku, radimo cijelu godinu i naravno da smo spremni, ističe Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik SDŽ.

I dodaju – koga zanima što i kako radimo slobodno može doći i uvjeriti se, naša su vrata svima otvorena.

Z.G.