'Dalmatinski Rembrandt' prvi puta javnosti pokazao radove

KONJSKO - 'Dalmatinski Rembrandt', osamljeni umjetnik Mate Lasić, prvi puta javnosti pokazao svoje radove - i to samo na tri sata. Njegove slike su tražene, ali se on od njih teško rastaje.

Mate Lasić prvi je put kist u ruku primio prije desetak godina. Kada je bio nezaposlen, bez završene srednje škole. Neostvaren, kaže, i očajan.

- I onda se dogodi moment da sam vidio tog nizozemskog umjetnika Rembrandta, bio je dokumentarac o njemu, i da toga nije bilo - ne bi bilo ni mene - rekao je Mate za HRT.

Dragi su mu motivi iz Biblije, čovjeka u borbi protiv života i vremena. Njegovi likovi testirali su taj život. Suočili su se sa svojim pogreškama, slabostima i pobjedama.

- Kada pogledate njegove slike, možete točno vidjeti da je tehnika jedna sporedna stvar. Da je sada samo izražavanje onaj imperativ, ono najbitnije što je postavio - kaže Vedran Pehnec, magistar konzervacije i restauracije.

Živi Mate asketski u svojoj maloj kući osvijetljenoj samo voštanicama. Isključio je struju, a umjetnost stvara u osami.

- Mate ne živi u današnjem vremenu i to je njegova najveća vrijednost. On se povukao, teži vrijednostima koje su davno zaboravljene. Čovjek koji, umjesto da galopira prema naprijed, galopira prema nazad, a to nazad je svima nama nazad, a njemu nije - kazao je organizator izložbe Igor Goleš.

- Ovdje uopće nije poanta da budem jednoga dana upisan u povijest umjetnosti. "Koji je ovo Mate naslika'?". To je nebitno, Moja djela možete slobodno kupiti i potpisati vi, meni je svejedno. Glavno da ostane djelo, da ovom svitu ja dam nešto lipo - ističe Mate.

Jedva je pristao izložiti slike – za to nema vremena. Lani je u jednom danu prodao pet djela: tri u Ameriku, dva u Švicarsku. I to je to. Svoje tražene slike rijetko prodaje, jer se, kaže, od njih teško rastaje.

B.K.