Daleki i egzotični Bali zamijenili Trogirom

Sezona je gotova. Mnogi su se bojali nedostatka djelatnika u turizmu, no onda su se pojavili Indonežani, Filipinci i Nepalci koji su u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji našli mjesto odakle će raditi i slati novac svojim obiteljima. Neki od njih su turistička mjesta na razvikanom Baliju odlučili zamijeniti Trogirom.

21-godišnji Yuda rodni je Bali na godinu dana zamijenio Trogirom, sve s ciljem da postane bolji konobar, ali i da obitelji i malenoj kćerki priušti bolji život.

- Moram slati novac obitelji, a i više zarađujem nego u Indoneziji - kaže Imade Yuda Prismandita za N1.

U Trogiru se, kaže, osjeća kao kod kuće. Kako i ne bi kad od cijelog kolektiva stižu samo pohvale.

Zapravo u Trogiru kao da i je kod kuće – s njim rade još njegova četiri sunarodnjaka. U kratkom periodu svi su naučili reći nešto na hrvatskom.

Svi su došli raditi s istim ciljem – kako bi zaradili i prehranili svoju obitelj.

- Šaljem novac cijeloj obitelji. Njih petero. Imam majku, oca, dva brata i jednu sestru. Naravno da mi nedostaju - rekao je Putu koji je također s Balija.

Ali to je sve za bolju budućnost, i njega i njih. Osim što rade zajedno, svi ovi nasmijani Indonežani žive zajedno. Uvjetima života su zadovoljni.

- U Indoneziji moram trošiti više novca nego ovdje, recimo sve što je potrebno za u kuću - priča Yuda, a Putu dodaje: “Dobro je. Veoma dobro. Lijepo mjesto i apartman”.

Ove je godine MUP izdao 95 tisuća dozvola – gotovo 57 posto više nego lani. Samo za državljane Filipina preko četiri tisuće. Ovaj lanac hotela zapošljava ih preko 20. Cynthia u Splitu radi već drugu godinu.

U Split je došla zbog teške situacije u svojoj državi u vrijeme izbijanja koronavirusa i planira ostati onoliko koliko joj bude dopušteno.

- Kod kuće smo se borili nakon izbijanja pandemije, imali smo ograničene izvore. Imamo puno bolje uvjete za rad izvan svoje zemlje - rekla je Cynthia koja je s Filipina došla u Split.

U gradu pod Marjanom ima dosta Filipinaca koji su joj postali obitelj.

- Radimo za istu firmu, a prijatelji smo postali kad smo stigli ovdje i postali smo obitelj - kaže Cynthia.

O poslodavcu i uvjetima života u Splitu ima samo riječi hvale.

- Jako sam zadovoljna s uvjetima rada, s plaćom koju dobivam i sa smještajem koji nam je kompanija omogućila. Sufinanciraju nam hranu, prijevoz, ali i smještaj. Nije li to dobar dobar posao - pita se Cynthia.

Ipak, prvi su na listi susjedi iz BiH, potom Srbije, Sjeverne Makedonije i Nepala. S posljednjima u splitskoj agenciji za zapošljavanje imaju najboljeg iskustva.

- Dosta sam dovela nepalskih radnika u jednu tvornicu. Poslodavac je izuzetno zadovoljan s njima i oni s poslodavcem. Obostrano je zadovoljstvo. Ti radnici ostaju duži period, duže od godinu dana što je jako bitno u ovim našim problemima - rekla je Sonja Modrić, direktorica agencije za zapošljavanje stranih radnika.

Hrvatska je ispražnjena i ostarjela, a poražavajući podatak je da je svaki sedamnaesti zaposleni – upravo stranac!

I.G.