Cvjetni početak travnja najavljuje Uskrs u Opatiji bogat događanjima

OPATIJA - Uskrs u Opatiji ove će godine odjenuti „cvjetno ruho“. S dolaskom proljeća, prekrasni opatijski parkovi ponovo su procvjetali, a svoje „bogatstvo flore“ Opatija je naglasila s još tri manifestacije posvećene cvijeću koje se održavaju tijekom narednog mjeseca.

Cvjetna događanja započinju tradicionalnim Festivalom kamelija, kojim se predstavljaju najljepši primjerci ovog nježnog cvijeta koji je postao i jednim od opatijskih simbola. Svečano otvorenje izložbe kamelija, koje u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija slavi svoje jubilarno 15. izdanje, najavljeno je za petak, 31. ožujka u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

U subotu, 1. travnja, u 11 sati, na rasporedu su šetnje parkom Angiolina, s ciljem upoznavanja s parkovnom florom, pod stručnim vodstvom dr. sc. Romane Lekić. Subotnji program nastavlja se nastupom Folklornog ansambla Zora ispred UP Juraj Šporer, u 12.30 sati. U nedjelju, 2. travnja, u 12 sati započinje Dječji cvjetni korzo ispred UP Juraj Šporer, nakon kojeg slijedi  nastup Vivien Gallette, Voljena Grbca i prijatelja te svečano proglašenje najljepših kamelija u 18 sati.

Od 3. do 8. travnja održat će se Floral Week Opatija tijekom kojeg će se ispred UP Juraj Šporer izrađivati vegetativna skulptura Djevojke s galebom. Izradu vegetativne skulpture vodit će renomirani svjetski cvjetni dizajner Vincenzo Antonuccio, koji je na zadnjem svjetskom prvenstvu cvjetne umjetnosti u Philadelphiji ušao među top 10 cvjetnih dizajnera svijeta, a pridružit će mu se i cvjetni dizajneri svjetskog renomea Giuseppe Contartese, Marilena Calbini i organizatorica manifestacije Cristina Cianci Žerić.

U procesu izrade vegetativne instalacije sudjelovat će i učenici graditeljske škole, smjer cvjećarstvo iz Rijeke. U sklopu manifestacije u UP Juraj Šporer održat će se kreativne ekološke radionice za djecu, kao i predavanja o ljekovitom mediteranskom bilju, samoniklom bilju i kulinarskoj upotrebi, invazivnim biljnim vrstama te ekološkom vrtlarenju.

Uskrs u Opatiji, koji traje od 7. do 10. travnja, bit će ispunjen brojnim glazbenim programima, animacijom i atrakcijama za sve generacije. Uskršnja zbivanja započinju u petak, ispred hotela Milenij, glazbenim nastupom grupe Coffee Shop Acoustic od 15 do 17 sati, dok će subota povezati i sport i glazbu.

Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, posvećen je najmlađima koji će imati priliku družiti se s Uskršnjim zekom i opatijskom damom i prepustiti se „face paintingu“ od 10 do 13 sati na Slatini, dok će njihovi roditelji moći uživati u izložbi oldtimera i nastupu Iman Acoustic Trija.

Sporta u travnju ne fali, pa se tako 15. travnja održava 11. Hrvatski festival rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju na kojem se očekuje 1.400 učesnika. Ova najmasovnija sportsko-rekreativna manifestacija u Hrvatskoj započinje u 9.30 sati okupljanjem na Maloj ljetnoj pozornici dok svečano otvaranje festivala započinje u 11 sati.

Cvjetna zbivanja u travnju zaključit će nova manifestacija Đardin, koja će se održati na samom kraju mjeseca, od 28. do 30. travnja, javljaju iz Grada Opatije.

A.B.