ČUDESNO PODMORJE Pogledajte snimke rijetko viđene prozirne hobotnice

Dok se neopisivo ružne stvari događaju na Zemlji, jedinom planetu u bližem svemiru pogodnom za život kakvog znamo, često zaboravljamo na svu onu ljepotu i raznolikost koju nam tako nesebično nudi “plava točka u beskraju”. Mnogo je još neotkrivenih ili rijetko viđenih ljepota koje skrivaju morske dubine, a jedan takav rijedak prizor uhvaćen je u arhipelagu otočja Phoenix usred Tihog oceana.

Znanstvenici sa Schmidt Ocean Instituta snimili su ljetos, tijekom jednomjesečne ekspedicije u arhipelagu otočja Phoenix u Oceaniji, iznimno rijetku, gotovo neuhvatljivu staklenu/prozirnu hobotnicu Vitreledonella richardi.

Ovaj vrlo rijetko viđen glavonožac živi u tropskim i suptropskim morima, a ime je dobio po svom gotovo prozirnom tijelu, na kojem su vidljivi samo optički živac, oči i probavni trakt. Zbog svoje osjetljive fizionomije živi samo u dubokim vodama gdje sunčeva svjetlost ne dopire, na oko 1000 metara dubine. Mogu narasti do pola metra duljine, a procjenjuje se da žive između 2-5 godina.

S obzirom da obitava na teško dostupnim mjestima, znanstvenici malo toga znaju o ovoj morskoj životinji izvanzemaljske ljepote. Do sada je bilo samo nekoliko viđenja, a vrsta je proučavana isključivo na temelju primjeraka pronađenih u sadržaju probavnog trakta grabežljivaca koji se njome hrane.

No time znanstvenika sa Schmidt Ocean Instituta prošlog je ljeta krenuo u potragu za ovom neobičnom životinjom te su uz pomoć ROV vozila uspjeli snimiti spektakularne prizore, ne jedne, već dvije staklene hobotnice.

Ova životinja smatra se jednim od najmanje proučavanih glavonožaca u oceanu pa svako dodatno uočavanje staklene hobotnice pomaže znanstvenicima da bolje razumiju ovu nedostižnu vrstu, ali i da saznaju kako bi staklena hobotnica mogla reagirati na promjenu stanja u oceanu.

J.K.