CRVENI METEOALARM! S olujnog juga odmah na olujnu buru

Bura je u jačanju na jaku i vrlo jaku, ponegdje i olujnu, a prema kraju dana malo će slabjeti. Najjači udari vjetra očekuju se od do 85 čvorova ili 160 km/h koliko se očekuje u Podvelebitskom kanalu i 65 čvorova i 120 km/h na ostatku Jadrana.

Izdano je upozorenje za pomorce:

Na sjevernom, zatim i na srednjem, od sredine dana i na južnom Jadranu mjestimični udari bure i sjevernog vjetra 35-65, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova. Još u početku na južnom Jadranu mjestimični udari juga i južnog vjetra, na otvorenome zapadnog i sjeverozapadnog vjetra 35-45 čvorova. More ponegdje 5, na krajnjem jugu Jadrana moguće i 6. Mjestimice nevere.

U prekidu su:

  • trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
  • katamaranske linije: Novalja - Rab - Rijeka, Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Milna-Rogač, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Vis-Milna-Split, Korčula-Hvar-Split, Dubrovnik-Korčula-Lastovo.

Zbog vremenskih neprilika danas, 15.03.2023 (srijeda) na državnoj liniji Komiža-Biševo uvodi se raniji povratak M/B sv. Salvestar s polaskom u 11:00h iz uvale Porat > Salbunara > Mezoporat> luka Komiža.

Zbog prevrnutog teretnog vozila kod Obrovca za sav promet zatvorena je dionica državne ceste Obrovac-Benkovac (DC27) u oba smjera. Obilazak je DC1 Gračac-Otrić-Pađene-DC59 Kistanje i obratno.

Od 09:15 za sav promet otvarena je autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica, promet je dopušten za sve skupine vozila, uz ograničenje brzine na dionici čvor Kikovica-tunel Tuhobić.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin),
  • DC8 Jadranska magistrala Senj-Sveta Marija Magdalena;
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
  • DC106 Paški most.

Zabrana za I. skupinu vozila (autobusi na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikli):

  • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog;
  • DC102 Krčki most zabrana za I. skupinu vozila (za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom)

Zabrana za I. i II. skupinu vozila (autobusi na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikli, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom):

  • autocesta A7 između čvorova Rijeka Istok (Draga) i Šmrika;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;

Povodom nagle promjene vremena oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. Upozoravaju na jaki vjetar koji nas očekuje u narednim danima. Podsjećaju da vremenska izvješća treba pratiti na stranicama DHMZ-a, a stanje na cestama i stanje u trajektnom prometu na stranicama HAK-a.

Zbog crvenog meteoalarma vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

D.G.