OLUJNA BURA NA JADRANU Crveni meteoalarm za podvelebitsko područje, dio prometa u prekidu

Olujna bura puše danas diljem Jadrana, a najsnažnije na sjevernom i srednjem Jadranu, gdje je Državni hidrometeorološki zavod proglasio narančasti, a za Podvelebitsko područje crveni meteoalarm. Tamo se, naime očekuju najjači udari vjetra 35-80 čvorova (65-150 km/h).

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, češćom u prvom dijelu dana. Na Jadranu još ponegdje može biti pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih. Bit će vjetrovito, na kopnu uz umjeren i mjestimice na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura na kopnu uglavnom između 14 i 19, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 20 do 25 °C - tako glasi prognoza DHMZ-a za nedjelju.

Upozorenje za pomorce i nautičare:

Na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana udari sjeverozapadnog vjetra, a uz obalu bure 35-45, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana udari bure do 60, a podno Velebita do 80 čvorova. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana more ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Hrvatski autoklub izvještava da su zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački, a za ostale državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina);
  • Paški most (DC106).

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su :

  • trajektne linije Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak,
  • katamaranske linije Pula-Zadar, Novalja-Rab-Rijeka.

D.G.