CRVENI METEOALARM ZA CIJELI JADRAN Udari bure do 160 km/h!

Državni hidrometeorološki zavod u sustavu meteoalarma izdao je crveno upozorenje za područje cijelog Jadrana zbog olujne bure. Na snazi je i upozorenje za pomorce: Mjestimični udari bure 35-70, a u Velebitskom kanalu do 90 čv, što znači da će puhati i do 160 km/h. Bura će u noći oslabjeti. More na otvorenome ponegdje 5. Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana moguć je neverin.

– Očekuje se jaka do olujna bura. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom – upozorava DHMZ putem Meteoalarma.

Zbog vjetra u prekidu su:

  • trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Porozina-Brestova, Šibenik-Kaprije-Žirje i Makarska-Sumartin;
  • katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Hrvatski autoklub izvještava da su zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27, a za ostala vozila preko Knina);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
  • Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga;
  • državna cesta Gračac-Zaton Obrovački (DC27).

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti čvor Križišće-Križišće (DC99), Mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku i lokalnoj cesti čvor Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

D.G.