CRVENI METEOALARM More 5, a udari bure do 175 km/h!

Zbog olujne do orkanske bure, Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveni, najviši stupanj upozorenja za gotovo čitavi Jadran, od Kvarnera do Prevlake.

Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju s olujnim udarima, a na Jadranu jaka bura s olujnim, podno Velebita i Biokova i orkanskim udarima.

– Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – izvještava DHMZ.

Izdano je upozorenje za pomorce i nautičare:

Udari bure 35-65, još danas mjestimice do 75, ujutro u Velebitskom kanalu i do 95 čvorova, odnosno 175 km/h. More ponegdje 5.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

Splitsko okružje:– Katamaranska linija 9603 Jelsa – Bol – Split
– Trajektna linija 638 Sumartin-Makarska

Riječko okružje:
-Katamaranska linija 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka
-Katamaranska linija 9309 Novalja-Rab-Rijeka

Zbog loših vremenskih uvjeta uvodi se raniji povratak M/B Sveti Salvestar na državnoj liniji br. 612 s polaskom u 09:30 h iz uvale Porat > Luka Komiža.

D.G.