Crveni i narančasti meteoalarm i upozorenje za nautičare: Orkanska bura, još više kiše i nagli pad temperature!

Promjena vremena koja je s obilnom kišom jučer zahvatila Jadran, nastavlja se danas i vrijeme se pogoršava. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao crveno upozorenje za Istru i Kvarner, dok za veći dio Jadrana vrijedinarančasto upozorenje. U Dalmaciji se upozorava na nove obilne oborine, ponegdje do novih 90 litara. Podno Velebita očekuju se orkanski udari bure, udari će biti jači od 130 km/h.

Vrijeme će se od petka djelomično smiriti, ali će biti postupno još hladnije. No tu vremenskim iznenađenjima nije kraj.

Pretežno oblačno s kišom, vjetrovito i hladnije. Oborina će ponegdje biti obilna, pogotovo u gorskim i središnjim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu se očekuju kraća sunčana razdoblja, ponajprije na srednjem dijelu. Puhat će  jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a na južnom i dijelu srednjeg Jadrana još umjereno i jako jugo. Temperatura većinom između 9 i 14 °C, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 21 °C, ujutro ponegdje niža, prognoza je DHMZ-a za petak.

Na snazi je i upozorenje za pomorce:

Ponegdje nevere. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga i istočnog vjetra 35-50, na sjevernom i na dijelu srednjeg Jadrana bure 35-60 čvorova, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova. More ponegdje 5 i to uglavnom prema otvorenome.

U prekidu je i pomorski promet na ovim linijama:

  • trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
  • katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Milna-Hvar-Korčula-Pomena-Dubrovnik, Sobra-Dubrovnik i Lastovo-Korčula-Dubrovnik
  • brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i Ilovik- Mali Lošinj.

Trajekt na liniji Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i kamione iznad 3t nosivosti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POTOP U DALMACIJI – U par sati palo više od 100 litara kiše, no glavnina oborina stiže večeras!