CRVENA ZASTAVA Zadarska plaža puna, iako je na njoj zabranjeno kupanje

ZADAR - Na zadarskoj plaži Kolovare zabranjeno je kupanje. Crvena zastava istaknuta je na tornju spasilačke službe prema traženju koncesionara Obale i lučica, rekao je za 057info Niko Vlatković, voditelj Službe spašavanja pri Crvenom križu.

Zadranin koji  ju je jučer prvi put vidio, godinama se kupa s obitelji u moru kraj Fontane i svi redom su prošlih dana imali proljev.

Osjetio je smrad kanalizacije. To nije prvi put jer tamo se nalazi kompenzacijski odvod oborinskih voda s Bulevara i često se događaju incidenti, dodaje inače upućeni kupač s mulića kraj Fontane.

Na Kolovarama jutros je bio i direktor Odvodnje osobno, Grgo Peronja:

- Sve smo provjerili, otvarali šahtove. Nema više kišnog preljeva - ističe Peronja. Tako se naime zove pojava kada oborinske vode, uslijed padalina izbace višak iz interventnog odvoda koji je udaljen 100 metara od kopna. Je li se pri tom izbace i fekalne vode?

Jučer je objavljena snimka prelijevanja oborinskih, piše Zadarski.hr koji objavljuje snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=5j89GnPFOo8

Zbog sumnji na onečišćenje mora ispred plaže Kolovare, koncesionar Obala i lučice da je nalog spasilačkoj službi da plavu zastavu zamijene crvenom.

Crvena zastava znači trenutnu zabranu kupanja, odnosno situaciju u kojoj kupanje nije sigurno. To nam je potvrdio direktor Obale i lučica Edo Duka koji je takav nalog dao nakon razgovora s direktorom Odvodnje Grgom Peronjom.

- Odvodnja je ispustila oborinske vode u more na Kolovarama u subotu, nakon jake kiše. Objasnili su da je došlo do prelijeva oborinskih voda i da su to morali učiniti. Odmah smo reagirali i kontaktirali Zavod za javno zdravstvo kako bi izvršili mjerenja kakvoće mora. Do objave tih rezultata mi smo naložili podizanje crvene zastave, kako sigurnost kupača ne bi došla u pitanje. Crvena se zastava diže zbog pojave morskog psa, jakih valova i slično. To je neki vid predostrožnosti dok se ne uvjerimo da je sigurnost kupača neupitna. Na to smo obavezni kao koncesionari - kazao je direktor Duka.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Benito Pucar rekao nam je kako su jutros na Kolovarima uzorke vode uzimali djelatnici Zavoda za javno zdrastvo Zadar.

Kolovare nosile plavu zastavu!

Kupači su i jutros napunili plažu Kolovar. Na njoj je posljednji put krajem svibnja more na dijelu kod spornog Mulića dobilo ocjenu dobar što je bilo pokazatelj manjih nečistoća i viška organizama u moru.

Plaža Kolovare nosi plavu zastavu ekološke kvalitete koju svakog lipnja podižu iz Obale i lučica kao jamstvo čistoće mora. Kao i svaka reklama i ta se se mora platiti. Nositelj prava tog međunarodnog standarda za Hrvatsku je udruga Lijepa Naša.

D.G.