Crnogorski Institut za biologiju mora proslavio 62 godine od svog osnivanja

"Zbrajajući ostvarene rezultate u 2023 godini možemo biti zadovoljni postignutim i ohrabreni da ćemo u godinama koje slijede potvrditi visoku poziciju na istraživačkom prostoru Crne Gore", kazali su iz Instituta.

- Pored izuzetno uspješne suradnje s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na polju razvoja sektora ribarstva i marikulture, JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u dijelu sanitarne kvalitete mora i drugih projekata zaštite i unapređenja obalnog pojasa i zaštićenih morskih područja, Agencijom za zaštitu životne sredine u dijelu uspostavljanje Natura 2000 područja i monitoring bioraznolikosti po EU protokolima, kao rođendanski poklon dobili smo financiranje tri nova EU projekta - pojasnili su.

Foto: Institut za biologiju mora / Institute of Marine Biology

Po prvi put, Institut za biologiju mora bit će lider konzorcija u odobrenom strateškom projektu „SA SKILLS“, koji će se financirati iz sredstava programa Interreg South Adriatic, ukupne vrijednosti od 4,8 milijuna eura, a Institutu će pripasti odobreni iznos od 1,5 milijuna eura, dok će trajanje projekta biti do 31.12.2027 godine.

Foto: Institut za biologiju mora / Institute of Marine Biology

Kroz Interreg Med program prihvaćen je projekat „Mediterranean Sea Level Rise Trend Coastal Risks Climate Change Support Adaptation Understanding – MedSeaRise” u trajanju od 3 godine.

- Ostajemo na putu koji je započeo daleke 1961 godine, višedesetljetnog nastojanja u zaštiti morske bioraznolikosti Crne Gore i njegovog unapređenja primjenom najnovijih inovativnih i znanstveno dokazanih metoda. Našu misiju možemo ostvariti jedino u koordinaciji sa svim institucijama koje se bave pitanjima zaštite i unapređenja morskog sustava i jedino na taj način možemo osigurati zdravo i bogato more Crne Gore - kazali su.

A.B.