Crnogorski hotelijeri razočarani predsezonom – Nisu ni blizu onoj iz 2019.

Budvanski hotelijeri nisu zadovoljni brojem turista koji su u lipnju posjetili ovo crnogorsko turističko odredište. Broj dolazaka i noćenja nije ni približno isti onome iz 2019. godine. Manji hoteli i apartmani su poluprazni, dok su ležaljke na plažama popunjene samo vikendom.

Vjeruju da će se brojke promijeniti na bolje u periodu od 15. lipnja do 15. kolovoza, no to im neće moći nadoknaditi cijelu godinu u kojoj se, kako tvrde, i dalje osjećaju posljedice korone, kao i globalne krize izazvane ratom u Ukrajini.

Prema pisanju crnogorske Pobjede, u Budvi trenutačno boravi oko 17 i pol tisuća gostiju od čega ih je više od polovice u privatnom smještaju, dok ostali borave u hotelima, a najčešće je riječ o gostima iz Srbije, Njemačke, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Poljske, Kazahstana i Turske.

Predsjednik Udruženja hotela Crne Gore Nikola Pejović žali se da imaju mnogo manje gostiju od očekivanog, jer ne mogu računati na Ukrajince i Ruse koji borave u unajmljenim stanovima.

– Sezona je debelo podbacila. Slaba je posjećenost u malim i srednjim hotelima, a žale se i ugostitelji. Veliki hoteli, koji imaju bazene i svoje plaže, puni su jer imaju damping cijene koje su u rangu tri i dvije zvjezdice. Ima i bogataša, ali oni odsjedaju u Porto Montenegru, Kumboru, Splendidu – tvrdi Pejović, inače i sam vlasnik hotela u kojemu je trenutačna popunjenost jedva 50 posto.

Kaže da se dosta nudi dnevno iznajmljivanje privatnih vila, kuća, apartmana i stanova, ali gostiju nema. Osobito nema ruskih turista, koji su bili stalni gosti na crnogorskoj obali. A oni koji i dođu, nema ih dovoljno da nadoknade 380 tisuća Rusa koji su 2019. godine posjetili Crnu Goru, piše Pobjeda.

Težak je to udarac za Crnu Goru u kojoj turizam čini 20 posto ekonomije. Svjetska banka je prošlog mjeseca smanjila prognozu ekonomskog rasta Crne Gore za 2022. sa 5,9 na 3,6 posto, zbog rusko-ukrajinskog rata.

J.K.