Crnogorska diplomacija o otetom brodu Jadran - "Ako se ne dogovorimo s Hrvatskom, moguća je međunardna arbitraža!"

Crnogorski ministar vanjskih poslova Filip Ivanović otvorena pitanja s Hrvatskom oko broda Jadran i ploče u Morinju želi riješiti prijateljski, no, ne isključuje i druge instrumente, prenosi HINA.

- Hrvatski kolega i ja smo se suglasili da ta pitanja i te teme rješavamo kroz dogovor i razgovor. Ako u dogledno vrijeme ne uspijemo postići dogovor o nekim od tih pitanja, postoje i drugi uobičajeni međunarodni instrumenti za to - izjavio je Ivanović.

Rekao je i kako hrvatska strana u tim pitanjima ima određene dobre argumente, ali i Crna Gora također.

Šefica delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa smatra kako ova otvorena pitanja dvije zemlje trebaju riješiti bilateralnim putem.

Foto:HPMS Split

- Jako je bitno da bilateralna pitanja ostanu na bilateralnoj razini, a da ih ne uvodimo u pitanja europske integracije, zato što je ideja da se dio sposobnosti države kandidatkinje ogleda u tome da bude sposobna sama rješavati bilateralna pitanja. Tako da vjerujemo da Hrvatska i Crna Gora ovo mogu riješiti kroz dijalog - navodi Popa.

Podsjetimo, proteklog je vikenda hrvatski ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić otkazao tijekom boravka u Crnoj Gori sastanak s crnogorskim kolegom Draganom Krapovićem zbog Krapovićevih neprimjerenih izjava o oba otvorena pitanja. Naime, upitan o njima rekao je da je Jadran crnogorski brod i da o tome nema pregovora. Natpis na ploči u Morinju na kojoj, između ostalog, piše da su događanja u tom logoru "posljedica velikosrpske agresije", ocijenio je pogrešnim. Prema Krapoviću, ta su događanja posljedica “rata u bivšoj Jugoslaviji”.

J.T. 

Pročitajte još:

FOTO: IZLOŽBA O OTETOM JEDRENJAKU Hrvatski školski brod Jadran - Matična luka Split 1933.- 2023.
Grad Dubrovnik, Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata povodom Dana dubrovačkih branitelja upriličiti će otvorenje izložbe pod nazivom: „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.“ koje će se održati 6. prosinca 2023. godine (srijeda) s početkom u 14 sati u atriju Palače Sponza. Izložbom