Crnogorska Vlada vraća dugove Kinezima za Crnogorsku plovidbu iz Kotora

Crnogorska je Vlada usvojla Informaciju o izmirenju obaveza Vlade Crne Gore prema Exim Kina banci po osnovu državne garancije izdane za potrebe kreditnog zaduženja Crnogorske plovidbe AD Kotor prema Exim Kina banci.

- Imajući u vidu da Crnogorska plovidba, iako je za devet mjeseci poslovala pozitivno, ipak nije u mogućnosti da, pored tekućih obaveza, osigura učešće za otplatu siječanjske rate kredita, Vlada Crne Gore je prihvatila Zahtjev Exim Kina banke za izmirenje dospjelih obaveza po osnovu izdane garancije, u iznosu od 2,5 milijuna američkih dolara, uvećanih za dodatne troškove kamate koji će se naknadno obračunati, navodi se u priopćenju crnogorske Vlade.

Pri tom se naglašava da se, i po ovom pitanju, Vlada našla u poziciji da rješava jedan od naslijeđenih problema koji je nastao kao posljedica loših odluka u prošlosti.

Prema dosadašnjoj praksi, crnogorsko Ministarstvo financija zahtijeva od Kompanije da nadoknadi troškove koje je Država imala po osnovu izmirenja obaveza u vezi sa garancijom.

D.G.