CRNEJI Riba od vitalnog značenja za održivi ekosustav Jadrana

Stručnjaci iz Aquariuma u Puli prošlog su se tjedna tijekom terenskog rada u Premanturi, susreli s plovama crneja (Chromis chromis) koji su se vraćali u svoja obalna staništa na noćenje.

Upravo zbog svog biološkog ritma, ubrajaju se u tzv. ključne vrste (eng. “keystone species”), organizme koji imaju disproporcionalno velik utjecaj na prirodni okoliš u odnosu na vlastitu brojnost.

Bez ključnih vrsta, ekosustav dramatično se mijenja ili kompletno narušava.Ova vrsta široko je rasprostranjena u Sredozemlju te je od posebnog značajna za održavanje stabilne hranidbene mreže u morskim ekosustavima jer predstavljaju vektor za prijenos nutrijenata i nano-minerala s otvorenog mora na obalu.

Svoju ekološku ulogu ostvaruju na način da se tijekom dana hrane zooplanktonom u otvorenom moru, a u obalna staništa vraćaju se u sumrak te obogaćuju okoliš ugljikovim i dušikovim spojevima ispuštenim u obliku fekalnog peleta.

Crneji se ujedno smatraju i bioindikatorima čistog mora iz razloga što se u morskoj vodi niže kvalitete te u područjima u kojem vlada buka pronalaze u puno manjem broju, pojašnjavaju iz Aquariuma Pula.

D.G.