CRKVA-ŠPILJA U KANALU SVETOG ANTE Mjesto gdje su živjeli pustinjaci, postalo je vojni bunker

ŠIBENIK – U organizaciji Gradskog dekanata Šibenske biskupije i Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije u ponedjeljak 17. siječnja, u šibenskom Kanalu svetog Ante održana je Služba riječi i to na mjestu kraj špiljske crkve svetog Ante pustinjaka koju su sve do tridesetih godina prošlog stoljeća naseljavali pustinjaci i emeriti. Molitvu je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, a među vjernicima bio je župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, vjernika i predstavnika udruge ,,Latinsko” idro iz Murtera.

Biskup je kazao kako je danas, a i prije, teško razumjeti monaški život. To ne može svatko, ali Bog odabire ljude koji na taj način žive i svjedoče vječni život u Bogu kao cilj ljudskog postojanja.

Foto: Šibenska biskupija

Špilja sv. Ante smještena je u stijenama jugoistočne obale Kanala sv. Ante, na 12 m nadmorske visine. U srednjem vijeku, najkasnije u 14.st., špilja je sakralizirana i pretvorena u crkvu posvećenu sv. Anti pustinjaku. Od početka petnaestog stoljeća ova špiljska crkva se u arhivskim dokumentima spominje i kao eremitorij – mjesto gdje se pustinjaci (eremiti) povlače u izolaciju od javnosti kako bi prakticirali isposnički način života.

Foto: Šibenska biskupija

Unutrašnjost crkve omeđuje prirodna stijena, a otvor djelomično prikriva kameni zid. Od crkvenog interijera vidljiva su devastiranau dva oltara i kamenica uvijek puna pitke vode, koja se nakon kiše cijedi sa stropa špilje Crkva u špilji sv. Ante bila je korištena do prve polovice dvadesetog stoljeća. Oko 1930. godine špilja gubi svoj sakralni značaj i pretvorena je u vojni bunker.

Foto: Šibenska biskupija

– Šibenčani namjeravaju obnoviti vrijedan kulturno-povijesni lokalitet u Kanalu svetog Ante na samom ulazu u grad. I da to bude i jedan lijepi početak budućih okupljanja, da vratimo onu duhovnu dimenziju kojom je ovaj kanal bio ispunjen – rekao je biskup Tomislav Rogić.

Foto: Šibenska biskupija

– U pripremi je i projekt sanacije crkve/špilje sv.Ante u suradnji s Konzervatorskim odjelom MINGOR-a u Šibeniku – istaknula je mr.sc. Anita Babačić Ajduk ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, ustanove koja upravlja ZK Kanal-luka u Šibeniku i kanalom sv.Ante.

D.G.