Cresko-lošinjski arhipelag u lovu na prvo solarno parkiralište u Europi

LOŠINJ – Čista energija dobivena iz obnovljivih izvora no je čemu teže razvijenije zemlje. Lijepo je stoga znati da su se takvom obliku održivosti okrenuli i hrvatski otoci, među kojima je i cresko-lošinjski arhipelag koji je potpisao Sporazum o tehničkoj pomoći za projekt za projekt INSOLCARPARK.

Ovim projektom će se analizirati i utvrditi mogućnost ulaganja u izgradnju sunčane elektrane na parkiralištu na području najvećeg javnog parkirališta u Malom Lošinju. Analizirati će se opravdanost izgradnje postrojenja i priključka na elektroenergetsku mrežu s tehno-ekonomskim podacima i podacima prostornog uređenja, a ocijeniti će se tehnološko-tehnička, financijska i ekonomska opravdanost ulaganja u izgradnju solarne elektrane.

Foto: Youtube / Screenshot

Izgradnja prvog solarnog parkirališta trebala bi doprinijeti podizanju svijesti o obnovljivim izvorima energije, što bi se u konačnici moglo replicirati i na druge jadranske, ali i europske otoke.

Osim doprinosa proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, projekt utječe na podizanje kvalitete parkirališnih usluga osiguranjem velikog broja osjenčanih parkirališnih mjesta.

Projekt INSOLCARPARK u cijelosti je usklađen s Programom tranzicije prema čistoj energiji otočja Cres-Lošinj koji je Otočna razvojna agencija (OTRA) izradila 2019. godine u suradnji s Tajništvom za čistu energiju za EU otoke. OTRA je, kao koordinator energetske tranzicije otočja i promotor inicijativa energetske tranzicije, u Programu tranzicije prema čistoj energiji navela proizvodnju električne energije na otočju kao jedan od stupova tranzicije.

K.B.