Cresko-lošinjski arhipelag, Pašman i Korčula do 2030. bi trebali biti energetski potpuno neovisni!

Naši su predstavnici ušli među 30 EU otoka i otočkih skupina koji će postati "otočki rajevi" i putokazi svima u tranziciji prema održivijoj budućnosti.

Tajništvo za čistu energiju EU otoka objavilo je da je odabrano 30 otoka i otočnih skupina iz 10 europskih zemalja spremnih predvoditi put prema potpunoj energetskoj neovisnosti do 2030. godine. Odlična je vijest da se među njima nalaze i naši otoci i otočne skupine! I to Cresko-lošinjski arhipelag, Pašman i Korčula!

Misija je identificirati i pružiti tehničku podršku za 30 otoka i otočnih skupina tijekom sljedeće tri godine, vodeći ih prema potpunoj energetskoj neovisnosti putem 100% obnovljivih izvora do 2030. Uspjeh ovih “otoka pionira” sada će postati smjernica za druge, “otoke sljedbenike” na njihovom putu sveobuhvatne dekarbonizacije.

- Raduje me vidjeti završetak sljedećeg koraka u ovoj inicijativi. Odabrani otoci sada imaju priliku služiti kao pionirski modeli za planiranje i implementaciju čistih energetskih sustava, te kako upravljati decentraliziranim dekarboniziranim električnim sustavima. To će pružiti dragocjene uvide za druge otoke, mnoge od kojih su i dalje visoko ovisni o skupim, uvezenim fosilnim gorivima. Također mogu poslužiti kao primjeri za prijelaz u gradovima i regijama diljem svijeta - rekao je povjerenik za energiju Kadri Simson.

Primjer svima

Tajništvo će pomoći otocima u osmišljavanju, pripremi i provedbi planova dekarbonizacije za njihove energetske sustave. Proširit će tehničku i organizacijsku podršku, osiguravajući da svaki otok dobije sveobuhvatne upute tijekom svog putovanja.

Poziv za podnošenje prijava od interesa označio je početak ovog inspirativnog projekta i za naše otoke. Uz brojne prijavljene otoke, na listu 30 otoka uspjeli su se upisati Cresko – lošinjski arhipelag, te otoci Korčula i Pašman. Oni će, uz potpunu podršku Pokreta Otoka, zakoračiti prema održivoj budućnosti.

J.T.