CRES Pred dovršetkom najveći lučki infrastrukturni projekt dogradnje zapadnog dijela luke

CRES – Projekt dogradnje zapadnog dijela luke Cres težak 37,5 milijuna kuna je pred svojim dovršetkom i već sada je, prema riječima primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, Grad Cres dobio potpuno novu vizuru.

Dovršetak projekta „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ osigurat će nužnu zaštitu akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštitu uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje plovila stanovnika Cresa tijekom nevremena.

– Radi se o jednom od najvećih ulaganja Županijske lučke uprave u Cresu, izgrađen je novi lukobran koji nudi siguran vez ribarima, izletničkim brodovima te siguran pristup svih plovila u brzobrodskoj liniji. Ovaj projekt sigurno će podići i nautički turizam u Cresu. Hvala našoj Županijskoj lučkoj upravi, ali hvala i resornom Ministarstvu koje je osiguralo sredstva putem europskih fondova. Ovo su kapitalni projekti za sadašnje i buduće generacije – rekao je Zlatko Komadina.

Realizacija ovog projekta financirana je sa 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, dok je ostatak financiran sredstvima PGŽ i kreditnim zaduženjem ŽLU Cres.

Foto: PGŽ

– Projektom rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres izgrađen je vanjski lukobran s opremom dužine 185 metara i širine oko 6 metara koji će služiti za prihvat linijskih putničkih brodova. Također, uređen je kopneni dio luke dužine oko 280 metara što čini uski obalni pojas, u naravi pješačku vezu sa središtem grada – rekao je tijekom obilaska ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić.

D.G.