CRES Na području Valunskog zaljeva postavljen umjetni riblji greben

CRES – Nakon što je Zadarska županija postavila prvi umjetni riblji greben, tijekom prošlog vikenda umjetni greben se postavio i na području Primorsko-goranske županije, na otoku Cresu, u uvali Sveti Petar u blizini Valuna.

Umjetni podvodni greben osmišljen je radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje kao korak za očuvanje sve više ugroženih resursa ribe, školjkaša i ostalih morskih organizama, te ujedno predstavlja i mogućnost širenja gospodarskih aktivnosti kroz moguće prepoznatljive oblike gospodarenja u ribolovu i turizmu.

Foto: PGŽ

Moduli su perforirani betonski elementi, oblika krnje šuplje i perforirane piramide. Ronilačka ekipa tvrtke AQUA SUB d.o.o. je prema idejnom projektu izradila betonske elemente, izvršila montažu istih te ih spustila u more gdje su potopljeni i međusobno složeni.

Foto: PGŽ

Planirani zahvat proveo je Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a, jedan od deset partnera u projektu “SmArtFish” programa suradnje Interreg V-A Italy –Croatia 2014. – 2020. Projektni tim Adri.SmArtFish-a čine privremeni pročelnik Mladen Brajan, Iris Bruketa i Karmen Štimac.

-Ovom pilot projektu prethodili su razni poslovi: pronalazak lokacije, izrada idejnog projekta, ishođenje lokacijske dozvole te nabava konstrukcije za izradu grebena. Sav taj, kako kažu u Primorsko-goranskoj županiji, uistinu zahtjevan, prije svega administrativni postupak, trajao je više od godinu dana.

Foto: PGŽ

– Valja napomenuti kako će se nakon postavljanja grebena provoditi monitoring od strane stručnjaka za podvodne znanosti. Pratit će se što će se događati, koji organizmi i koje vrste ribe će nastanjivati greben, čime će se doći do odgovora na pitanja o pojavi nekih novih vrsta, te koji organizmi će se skupljati na dnu grebena gdje je veća dubina, a koji na njegovom vrhu, poručuju iz Primorsko-goranske županije.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Zadarskom kanalu postavljen prvi umjetni greben u Hrvatskoj
U Porečkom akvatoriju, kod hridi Žontuja planira se izgraditi umjetni greben