Cres dobio novu luku i bolju povezanost s otocima creskog arhipelaga

CRES – Završena je rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres, čime je osigurana bolja povezanost naseljenih otoka creskog arhipelaga. Projekt je vrijedan 40 milijuna kuna.

Radovi su završeni prije roka, a nova luka bi, osim bolje povezanosti okolnih otoka, trebala postaviti temelje za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma.

Nova luka će, kažu, imati veći kapacitet za prihvat putnika i modernije uvjete za nautičare. Novi vanjski lukobran zapadnog dijela luke Cres proteže se u duljini od 185 metara, širine je 6 metara, dok 280 metara kopnenog dijela luke omogućava kvalitetniji i sigurniji pješački pristup iz centra grada.

– Očekujem da ćemo vrlo brzo vidjeti plodove najvećeg i najvažnijeg projekta naše lučke uprave, jer su ovim projektom postavljeni čvrsti temelji za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, što će unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa te okolnih otoka arhipelaga kojima je sada osigurana temeljna infrastruktura za uvođenje većeg broja cjelogodišnjih linija za olakšano i sigurnije putovanje tijekom cijele godine – istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako su upravo kvalitetno pristanište i linija preduvjet za očuvanje života na otocima.

Foto: Promo

Riječ je o najvećem i najvažnijem projektu Županijske lučke uprave Cres od njenog postojanja, čija je ukupna vrijednost 40 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Nova luka prilagođena je i osobama s invaliditetom, a bolju prohodnost do putničkog terminala imati će i vozila dostave i hitnih službi. Novoizgrađenim lukobranom osigurana je i nužna zaštita akvatorija unutar luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe na očuvanje imovine stanovnika Cresa.

Iz Primorsko-goranske županije potvrdili su kako je na području županije u tijeku još niz projekata, sufinanciranih europskim sredstvima, ukupne vrijednost 222 milijuna kuna.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

LUKA CRIKVENICA DOBILA NOVO RUHO Završeni svi radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje