CO2 iz londonskih spalionica zakapat će na dnu Sjevernog mora

Emisije ugljičnog dioksida nastale spaljivanjem otpada u londonskim spalionicama bit će pohranjene u norveškim teritorijalnim vodama, na dnu Sjevernog mora.

Britanska tvrtka za gospodarenje otpadom i recikliranje Cory, planira uhvatiti emisije štetnih plinova nastalih u postrojenjima za obradu otpada u Londonu i potom ih otpremiti u tekućem obliku rijekom Temzom do terminala naftovoda u Sjevernom moru, koji će se povezati s norveškom infrastrukturom.

Norveška vlada je u priopćenju navela kako je riječ o projektu hvatanja i skladištenja ugljika Northern Lights. Ova skandinavska zemlja već neko vrijeme galopira prema vrhu kada je u pitanju skladištenje CO2, a svoje podmorske spremnike namjerava trajno ponuditi na korištenje industriji cijele Europe.

Ova tehnologija doduše još nije dostupna u industrijskim razmjerima, no smatraju da će u bliskoj budućnosti imati ključnu ulogu u naporima za suzbijanje globalnog zagrijavanja. Norveška planira do kraja ovog desetljeća skladištiti oko 1,5 milijuna tona CO2 u rezervoaru koji se nalazi na oko 2,5 kilometra dubine u Sjevernom moru. Projekt Northern Lights trebao bi početi s radom 2024. godine i bit će prva prekogranična prometna i skladišna infrastrukturna mreža za emisije ugljika.

Kolika će biti cijena skladištenja CO2 zasad nije poznato.

J.K.