Članovi Stožera se cijepili ped kamerama

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite pred kamerama cijepili su se ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dok je ministar Vili Beroš kazao kako se neće za sad cijepiti.

– Bio sam u nedoumici što i sam napraviti, i nakon konzultacija sa strukom, apsolutno podržavam cijepljenje, cijepit ću se kada moj stečeni prirodni imunitet padne. Tražiti dodatnu zaštitu kad nema dovoljno cijepljenja, ne smatram etički. U ovom trenutku sigurno bih nekom to cjepivo oduzeo. Nisam jedini koji je prebolio bolest, imamo ih 214 tisuća. Svi mi koji smo tri do 6 mjeseci od bolesti se u ovom trenutku ne bi trebali cijepiti, nego kad njihov stečeni imunitet se degradira – rekao je Vili Beroš i poručio da će se cijepiti kroz tri mjeseca i to javno.

– Ja se zahvaljujem na tom stavu jer moderna tehnologija spašava živote. Ja se nadam da ćete ovako obilježiti i kada bude moj red – rekao je Beroš nakon što su se drugi članovi cijepili.

Prvi se cijepio Davor Božinović, osim njega cijepile su se Alemka Markotić i Verica Katalinić Janković te Krunoslav Capak.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je u prošlom tjednu imamo pad od 48 posto na tjednoj razini, a u ovom tjednu 16 posto. Incidencija nam je 417,5 što je manje nego je bilo prethodnih tjedna, rekao je.

– U odnosu na druge zemlje EU-a ukupna stopa smrtnosti u Hrvatskoj je 985,9 i na 19 mjestu smo od 27 zemalja EU-a. Što je tiče 14-dnevne incidencije na 100,000 stanovnika na 15. smo mjestu sa 435, a iza nas nas su Luksemburg, Cipar, Švedska, Nizozemska, Slovenija, Portugal, Estonija, Slovačka, Češka i Litvanija, rekao je.

Istaknuo je i da su do sinoć do 19 sati cijepili 13.798 osoba.

D.G.