Cjepivo protiv Covida-19 dostupno i stranim pomorcima

RIJEKA – Kad su se s proljeća stvorili preduvjeti  da cjepivo protiv Covida-19 postane dostupno svim hrvatskim pomorcima, pa i cjepivo Johnson, kojeg  je dovoljna samo jedna doza, Sindikat pomoraca Hrvatske pokrenuo je akciju da se u Hrvatskoj omogući cijepljenje stranim pomorcima. Riječ je o  pomorcima koji nemaju priliku cijepiti se u svojoj zemlji  a pristaju u hrvatske i luke drugih zemalja u kojima je virus Covid 19 prisutan. Republika Hrvatska odmah se odazvala inicijativi i omogućila njihovo cijepljenje te time potvrdila kako pomorce smatra ključnim radnicima te je postupila sukladno Konvenciji o radu pomoraca (koja propisuje obvezu  država potpisnica da osiguraju zdravstvenu skrb za sve pomorce koje dolaze u hrvatske luke).

– Tako je prije tjedan dana – istaknuo je glavni tajnik Sindikata Pomoraca Hrvatske Neven Melvan  – osam članova posade portugalskog broda AS ROSALIA, koji nisu imali mogućnost cijepljenja u svojoj zemlji,  protiv Covid-19 cijepljeno u Rijeci.

Cjepivo protiv Covida 19 nije obavezno za pomorce

– Sindikat pomoraca – napominje nam Melvan – apsolutno ne zagovara obvezu cijepljenja ali, dodaje da je vrlo moguće da se to u dogledno vrijeme može dogoditi. Dakle, da će se u  onaj žuti karton u kojem pomorci imaju upisan niz cjepiva koje već  tradicionalno moraju imati, morati upisati i cjepivo protiv Covida-19. Za sad, pored obveznih, cjepivo protiv Covida može se, a i ne mora, upisati na listu neobaveznih primljenih cjepiva. Što se tiče brodara oni ne uvjetuju da im pomorac mora biti cijepljen. Besplatno cijepljenje i Covid putovnica koja se također može dobiti u svakom slučaju olakšava život pomorcu – napominje Melvan, što je bio i ključan motiv kod ove inicijative. Sindikat je preuzeo organizacijski dio, naručivanje cijepljenja te dovođenja pomoraca u ustanovu u kojoj se cijepljenje obavlja.

Foto: Neven Melvan

Za pomorce  novo normalno nije normalno

– Što se tiče vraćanja u normalno, kad je u pitanju pomorski promet a time i ukrcaj  odnosno vraćanje pomoraca na njihova radna mjesta,situacija se danas stabilizirala ali još uvijek nije onakva kakva je bila prije pandemije. Normalno za pomorce kada je riječ o ukrcaju ili iskrcaju sa broda  podrazumijeva puno veći broj letova,jeftinije cijene avio-karata. U sjedištu Sindikata pomoraca Hrvatske u Rijeci doznajemo da su pojedini brodari  doslovno iskoristili  situaciju da produžuju ugovore sa pomorcima i da po firmom  Covida  i nemogućnosti iskrcaja jednostavno uštede na repatrijaciji posada. Broj takvih nije mali. Pogotovo sada kada su vozarine jako porasle i kada im se novac samo slijeva u džepove brodari, ističe naš sugvoronik,  odgađaju zamijeniti posadu na čemu samnjuju troškove a ve pozivajući se još uvijek na  situaciju s Covid pandemijom.

Zdravko Kleva