Čistili podmorje Lastova od smeća, pa naišli na predivno prirodno blago

LASTOVO – Prošlog tjedna organizirana je eko-akcija čišćenja hrvatskog podmorja u uvali Zaklopatica na otoku Lastovu. Očišćen je priobalni teren i područje koje služi za prvezište nautičkog turizma, ali vrijedni ekolozi zabilježili su i nešto što ih je napunilo dodatnim entuzijazmom.

– Kao što vidite izvađena je znatna količina otpada gdje dominira najviše plastika, staklo, ostaci konzrvirane hrane… U sklopu ronilačkog centra ANKORA u pomoći su nam pristigli ronioci iz KPA MARONIA Sl. Brod, KPA VODOMAR Duga Resa, RK ROSTRUM Split, EKO-DECO Zagreb – poručuju organizatori akcije.

Foto: Danijel Kučinić

Poslije odrađenog čišćenja (eko-akcije) uslijedio je kratki predah te ručak za sve sudionike eko-akcije. Tu bih se htio posebno zahvaliti gospođi. Mirjani ujedno i vlasnici konobe BRAIN koja se nalazi uz obalu same uvale Zaklopatica, kako se pobrinula za ručak i ugodnu dobrodošlicu poslije dobro odrađenog posla.

– Ono što u cijelom ovome tekstu želim reći je da smo sutradan otišli na jednu od mnogo brojnih ronilačkih lokacija u ovom slučaju je lokacija BIJELI RAT nedaleko od same uvale Zaklopatica na Sjevernoj strani otoka Lastova gdje smo svi zajedno zaronili te istraživali vrlo raznoliku floru i faunu našeg predivnog podmorja – kaže nam Danijel Kučinić.

Foto: Karlo Maćaš

– U povratku sam sa svojim ronilačkim parom Brunom na ne tako dubokom oko 8m,vrlo kamenitom dnu naišao na vrlo malu živu perisku koja svojom veličinom je oko 10-12cm virila kao da ju je baš u tom trenutko zanimalo tko baš sad tu prolazi i zaklanja predivne zrake sunca koje su je obasjale. Predivno je prozirna gdje joj se može vidjeti unutarnji dio tjela i sami rub gdje je najšira se vidio crvenkasto narančasti mekani dio tijela koji se pri našem približavanju polako počeo zatvarati – kaže Kučinić.

Foto: Danijel Kučinić

No, u međuvremenu smo doznali da se ovdje ipak ne radi o periski, već o vrsti školjke “Lima lima”, koja je redovita pojava u Sredozemnom moru i Jadranu.

Foto: Karlo Maćaš

Nakon par minuta i predivnih fotografija ostavili smo Perisku da miruje i raste u dobro zaštičenom kamenitom okruženju te se uputili na izron prema brodu.

Foto: Danijel Kučinić

Nakon izrona uslijedilo je sveopće veliko zadovoljstvo i sreća zbog pronađene tako mlade jedinke, možda 7 ili 8 žive u Jadranu – zaključio je Kučinić.

Foto: Danijel Kučinić

Doista prekrasna vijest, koja zaslužuje i malo više medijske pozornosti.

D.G.