ČIŠĆENJE POLJSKIH PUTEVA NA OTOKU ISTU Pozivaju se građani na radne akcije

IST – Otočani i ljubitelji otoka Ista pozivaju se u nedjelju 25. travnja, na radnu akciju čišćenja i uređenja poljskih puteva. Radna akcija je osmišljena u sklopu projekta “Arheološki krajolik otoka Ista-Archaeo.IST” kako bi se arheološki lokaliteti na pojedinim predjelima otoka učinili dostupnim kroz mrežu postojećih poljskih puteva koji zajedno s tisućama metara suhozidnih ograda tvore specifični krajolik i pričaju priču o povijesti života i rada ljudi na otoku.

U ideji prezentacije arheološke baštine otoka kroz prizmu “muzeja na otvorenom” važan preduvjet je učiniti te lokacije dostupnim svakom namjerniku s željom obilaska i upoznavanja tragova života skrivenih u prekrasnom krajoliku nedirnute prirode.

Danas su ti putevi, nekoć osobito važni zbog obavljanja poljodjelskih radova, teško prohodni ili gotovo neprohodni zbog zarasle vegetacije i kamenja koje se urušilo sa okolnih suhozida.

Građevinski otpad na najvišem otočkom vrhu

Na najvišem otočkom vrhu Straža, ujedno i važnom prapovijesnom nalazištu veliki problem predstavlja i građevinski otpad koji je nakon posljednje obnove limenog krova odbačen u grmlje.

Ovom radnom akcijom planira se čišćenje tri puta: 1. put prema predjelu Selišće, 2. put do predjela Zadoci, 3. put do vrha Straža.

Naš zajednički uspjeh u postavljenim ciljevima ovisi o broju sudionika stoga pozivamo sve prijatelje i ljubitelje otoka kao i sve ljude dobre volje i spremne pomoći i provesti jednu radnu nedjelju na otoku, da nam se priduže – očistititi raslinje, ukloniti kamenje i upoznati prošlost otoka.

Svi zainteresirani mogu se javiti u inbox stranice “Mjesni odbor Ist” ili “Arheološki krajolik otoka Ista“. Početak akcije predviđen je u nedjelju, 25.4. u 8.00 h.

Za sve koji stižu s kopna, evo i reda plovidbe iz Zadra prema otoku Istu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ARHEOLOŠKI KRAJOLIK OTOKA ISTA Zadarski studenti arheologije otkrili nevjerojatne stvari!