Čišće lošinjske obale i podmorja: Uklonjeno više od 30 kubičnih metara otpada

MALI LOŠINJ – U dvodnevnoj eko akciji “More zna, otok pamti”, 9. i 10. travnja, na području grada Malog Lošinja, Velog Lošinja i Nerezina, 360 ronioca i volontera čistilo je podmorje i obalu, a uklonili su više od 30 kubičnih metara otpada, piše HRT.

U podmorju uvale malološinjske luke su 54 ronioca, uz tehničku podršku 62 volontera, na brodovima i obali skupili oko 15 m3 različitog otpada među kojim su se isticale automobilske gume i staklene boce. Među lokalnim roniocima i volonterima brojnošću su se istaknuli članovi SRD Udica.

Foto: TZG Mali Lošinj

Istovremeno je 90 djelatnika tvrtke Jadranka turizam, 44 lošinjskih srednjoškolaca i članova udruge “Idem i ja” prikupilo 8 m3 otpada na obali, na potezu od Velopina do Borika.

MO Veli Lošinj je u akciji čišćenja okupio tridesetak volontera koji su očistili šetnicu i obalu od Ferala do Rovenske od raslinja i otpada, dok je uz sudjelovanje tridesetak lovaca LD Halmac i planinara iz PD Osorščica očišćena i uređeno dva kilometra zapuštene staze od Osora do Tržića.

U uvali Čikat 45 ronioca i pedesetak volontera Instituta Plavi svijet, Vaterpolo kluba Lošinj i Jedriličarskog kluba Jugo uklonilo je 7 m3 otpada iz podmorja i okolne šume.

Foto: TZG Mali Lošinj

Akciju su organizirali Institut Plavi svijet i ronilački centar SUBSEASON, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i Grad Mali Lošinj, Lošinj Hotels & Villas te brojne udruge, škole, klubovi… Podržali su ih Komunalne usluge Cres-Lošinj, Lošinjski muzej, Ocean Conservancy, #TeamSeas, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije.

Organizatori ističu da cijeli projekt podsjeća na nekadašnju eko akciju otočana zvanu: rabota. Naime, ono što se danas naziva “rad za dobrobit zajednice”, nekad se povezivalo s povlasticom ispaše privatnih ovaca na komunalnom pašnjaku i korištenja komunalnih lokvi te korištenja zajedničkih putova.

Akcije čišćenja i održavanja organizirao je “ancijan” (starješina sela), koji je vodio birigu o tome da se svi koji trebaju odazovu i odrade određene poslove. Sankcija za neodrađenu rabotu je bila – sramota. Pašnjaci i putevi čistili su se pred Uskrs, a lokve ljeti, kada je u njima bilo najmanje vode.

I.B.