Čim su Kinezi napustili Tajvanski tjesnac, stigli Amerikanci

TAIPEI - Samo nekoliko dana nakon što je Kina završila svoje najnovije vojne vježbe oko Tajvana, u Tajvanski tjesnac uplovio je američki ratni brod.

Američki ratni brod USS Milius u nedjelju je plovio kroz Tajvanski tjesnac, priopćila je u ponedjeljak američka mornarica. Navode da se radi o rutinskom tranzitu kroz vode "gdje se na otvorenom moru primjenjuju slobode plovidbe i preleta u skladu s međunarodnim pravom".

Kina - koja Tajvan smatra svojim teritorijem - službeno je završila svoje trodnevne vojne vježbe prošlog ponedjeljka. Vježbe je izvodila kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem, prenosi Reuters.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Kineski zrakoplovi i brodovi ostaju oko Tajvana i nakon završetka vježbi
Kineski borbeni zrakoplovi i vojni brodovi još su u vodama oko Tajvana, priopćilo je u utorak otočno ministarstvo obrane nakon završetka trodnevnih ratnih igara, pošto je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen kritizirala Peking zbog “neodgovornog” ponašanja. Kina je započela vježbe u subotu…
Počele kineske vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu
U subotu su započele trodnevne vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu tako što je kineski ratni brod krenuo s bojnim paljbama. Peking ove vježbe naziva upozorenjem protajvanskim snagama neovisnosti. Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je kako je u subotu ujutro osam kineskih brodova i 42 av…