Cikloturizam na jugu Hrvatske – Biciklisti u fokusu i drugim županijama

DUBROVNIK – Sve je više jedinica lokalne samouprave na obali koje se okreću razvoju cikloturizma na svom području, ulaganjem u izgradnju novih i obnovu postojećih biciklističkih staza. Riječ je o obliku turizma koji nudi veliki potencijal, osobito ako znamo da cikloturisti najčešće spadaju u skupinu turista bolje platežne moći.

No da bi privukli što veći broj takvih turista na našu obalu, potrebna su ulaganja u biciklističku infrastrukturu. Više pažnje ovom obliku turizma počela je pridavati i Dubrovačko-neretvanska županija u čijem je sjedištu jučer održan koordinacijski sastanak s predstavnicima turističkih zajednica, biciklističkih klubova i potpornih institucija.

Foto: DNŽ

Na sastanku je prezentiran projekt MIMOSA, sufinanciran iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020., u sklopu čega je izrađen Operativni plan razvoja cikloturizma. Iz DNŽ-a javljaju kako je u tijeku  postavljanje biciklističke infrastrukture i izrada web stranice koja će biti nova županijska platforma za razvoj i prezentaciju cikloturizma.

Na području Županije djeluju tri biciklistička kluba: BK Konavle, BK Relaks i BK Metković koji aktivno promiču biciklizam, organiziraju biciklistička događanja i rade na uspostavi biciklističkih ruta i staza. Turističke zajednice su kreirale cikloturističke sadržaje, i to na području Neretve, Korčule i Pelješca, a na Županiji je da potakne aktivnosti i ravnomjeran razvoj na cijelom području.

Što to konkretno znači? Potrebno je uspostaviti što više kvalitetnih i sadržajnih biciklističkih ruta kako bi ih lokalno stanovništvo i specijalizirane turističke agencije mogle koristiti.

Ići će se u osmišljavanje jedinstvenog naziva i vizuala objedinjene županijske platforme za razvoj i prezentaciju cikloturizma, a dogovoreno je da će se u cilju dodatne promocije cikloturizma, na jesen organizirati promotivno županijsko biciklističko događanje.

Zbog bolje suradnje i kvalitetnijeg pristupa, Županija osniva Radnu grupu za razvoj biciklizma i cikloturizma, koja će biti savjetodavno tijelo koje će periodično analizirati stanje i predlagati aktivnosti na daljnjem razvoju cikloturizma.

I Lošinj kreće u obnovu biciklističkih staza

Uređenje biciklističkih staza u fokusu je i lošinjske lokalne samouprave, koja uskoro kreće s uređenjem biciklističkih staza na južnom dijelu otoka Lošinja.

Foto: Boris Kačan

Riječ je o dionici duljine 20 kilometara i širine 2,5 metra, koja spaja naselje Mali Lošinj i uvalu Rovenska s početkom u Sunčanoj uvali na Boriku, objavila je gradonačelnica Malog Lošinja.

Kaže da je zbog velike duljine staze i konfiguracije terena, projekt obnove staze podijeljen na 8 dionica, a osim uređenja biciklističke staze i postavljanja signalizacije, planira se i uređenje odmorišta.

J.K.