Cijene skočile za gotovo 40% - Kako štrajk u Australiji utječe na cijene plina u Europi?

Velika vjerojatnost štrajka u Australiji poljuljat će globalnu opskrbu plinom

Energetski analitičari vjeruju da će se snažan porast cijena prirodnog plina u Europi nastaviti tijekom sljedećih mjeseci nakon što su cijene ovog energenta prošlu srijedu skočile za gotovo 40%. Zbog straha od mogućeg prekida opskrbe u Australiji, cijena plina na nizozemskoj burzi Title Transfer Facility (TTF), europskom mjerilu za trgovanje prirodnim plinom, u srijedu je dosegla najvišu razinu od sredine lipnja.

Cijena je porasla na najvišu vrijednost od preko 43 eura/MWh prije nego što je u četvrtak cijena počela padati, a posljednja cijena bila je oko 36,6 eura/MWh. Do skoka cijena plina došlo je nakon vijesti o potencijalnom štrajku u velikim LNG pogonima u Australiji, preko kojeg radnici traže povećanje plaća i bolje radne uvjete.

Zongqiang Luo, analitičar u energetskoj konzultantskoj tvrtki Rystad Energy, rekao je da skok cijene odražava vjerojatnost štrajka, što bi zauzvrat utjecalo na opskrbu LNG-om tijekom tekućih toplinskih valova, unatoč velikim zalihama plina u Europi.

“Potencijalni štrajk predvodili bi australski radnici Chevrona i Woodside Energy Group, što bi moglo prekinuti rad četiri LNG postrojenja”, rekao je Luo. Dodaje da bi izgledi za štrajk mogli poremetiti otprilike polovicu australskog izvoznog kapaciteta LNG-a i potaknuti mnoge azijske kupce da plin pokušaju nabaviti negdje drugdje, javlja CNBC, a prenosi Energetika.

Primjerice, Kina i Japan su ukupno kupili 26 milijuna tona australskog LNG-a u prvoj polovici godine, navodi Luo, ističući da je to činilo više od 60% izvoza zemlje u tom razdoblju. “Gledajući u budućnost, očekujemo da će se rast cijena plina nastaviti zbog manjeg uvoza LNG-a u Europu, planiranog održavanja norveških plinovoda i nastavka toplinskih valova u više regija na globalnoj razini”, rekao je Luo. Za Europu, skok cijena plina dolazi u vrijeme dok se eurozona pokušava odmaknuti od ruskog izvoza. Plinska skladišta u EU su trenutna na oko 87% popunjenosti, što je optimistično.

John Evans, analitičar brokerske kuće PVM, kaže da unatoč tome što su zemlje poput Njemačke osigurale velike ugovore o nabavi s drugim zemljama, “još uvijek postoji mogućnost manjka i vraćanja na kupnju po cijenama promptnog tržišta, kao što smo vidjeli 2022. godine”.

“Australija je sada najveći izvoznik LNG-a, ispred Katara i SAD-a, ali s problemima u proizvodnji i ugroženim plinskim poljima, europski kupci strahuju za sigurnost opskrbe i pribjegli su punjenju skladišta prije početka zime”, navodi Evans. Produljenje problema nastalih uslijed prirodnih nepogoda u Nigeriji u listopadu prošle godine doprinijelo je tijesnoj ponudi na LNG tržištu, a država se bori za ponovno uspostavljanje proizvodnje nakon teških poplava, javlja CNBC.

A.B.