Cijene plina u Europi najniže u protekle dvije godine

Cijena prirodnog plina 29. svibnja pala je na rekordno nisku razinu na nizozemskoj burzi TTF, čije su cijene referentne za trgovinu u Europi te se i ovih dana zadržavaju na niskim razinama.

U utorak se plinom na nizozemskoj burzi TTF tržilo po cijeni od 26 eura/MWh, što je najniže od svibnja 2021., dok su cijene su isporuku u kolovozu na razini 28,2 eura/MWh, a slična cijena je i za treći kvartal, da bi u rujnu porasla na 30,1 euro/Mwh , a u listopadu 34,1 euro/MWh.

Međutim, cijene na Hrvatskoj bližoj burzi, HUDEX-u su nešto više. Fjučersima za isporuke u rujnu trguje se po 32,2 eura/MWh, a četvrti kvartal ove godine trenutno je na 41,3 eura/MWh, a zima 2024. drži cijenu 43,8 eura/MWh, što je višestruko niže nego godinu prije kada su u ovo doba bile oko 200 eura/MWh.

U kolovozu 2022. cijene na europskim burzama su dosegnule vrhunac od oko 340 €/MWh usred europske energetske krize izazvane smanjenjem opskrbe iz Rusije za 80% u vrijeme kada je Gazprom bio glavni dobavljač tog goriva za EU.

Europa konačno u zelenom

Europske veleprodajne cijene plina ove su godine pale zbog blaže zime, mjera za smanjenje potrošnje plina i visokih razina zaliha koje je EU uvela kako bi izbjegla nestašice. Europska skladišta popunjena su trentno solidnih 70%, hrvatsko plinsko skladište u Okolima je na 84%, a gotovo sve zemlje trenutno utiskuju plin u skladište, baš kao i Hrvatska.

Prošli tjedan je Europska komisija objavila da EU više ne ovisi o ruskim opskrbama energijom, jer je uspjela brzo pronaći alternativne proizvođače, uglavnom ukapljenog prirodnog plina, ostvariti uštede u potrošnji i ubrzati uvođenje zelenih izvora energije, piše Energetika.

A.B.