Cijene nafte potonule ispod 87 dolara, ulagači strahuju od recesije

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući strahovanja ulagača da će podignute kamatne stope u Europi i SAD-u izazvati recesiju i zakočiti potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 3,74 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 86,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,98 dolara nižoj cijeni, od 79,51 dolara.

Trgovci su se ovog tjedna usredotočili na sjednice središnjih banaka u SAD-u i Europi koje su već signalizirale da će podići kamatne stope kako bi zaustavile snažan rast potrošačkih cijena. Američki Fed i švicarska središnja banka podigli su ovog tjedna kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda, a norveški Norges Bank i britanska Bank of England za pola postotnog boda.

Europska središnja banka (ECB) podigla ih je još početkom rujna, za tri četvrtine postotnog boda, najavivši i da nije završila sa ciklusom zaoštravanja monetarne politike u ovoj godini. Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja zagušiti gospodarski rast i izazvati recesiju, a njihova strahovanja potpirilo je današnje istraživanje S&P Globala, koje je pokazalo pad poslovne aktivnosti u rujnu, treći mjesec zaredom, prema indeksu menadžera nabave (PMI).

Recesija u eurozoni vrlo je izgledna, zaključio je ekonomist S&P Globala Chris Williamson. U takvim su uvjetima globalna tržišta dionica pala na najnižu razinu u dvije godine, a slijedila su ih i tržišta nafte.

Slabi europski PMI-ji, zabrinutost za rast zbog agresivnog zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i Europi uteg su rizičnoj imovini. Ni cijene nafte nisu imune na te bojazni vezane za rast, objašnjava Giovanni Staunovo iz švicarske banke UBS.

Indeks dolara dosegnuo je pak najvišu razinu u dva desetljeća, što je također pritisnulo cijene nafte.

- Strah od recesije, učestalo podizanje kamatnih stopa i posljedična snaga dolara nadjačali su geopolitičke napetosti - rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je odvojeno objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak pojeftinio 80 centi, na 95,51 dolar, prenosi HRT.

Hina