Cijene lete u nebo - građani su nezadovoljni situacijom na ribarnicama:"Oslića sam platila 5 eura!"

Danas.hr piše kako se uz miris svježe ribe na hrvatskim ribarnicama ovih dana može namirisati i nezadovoljstvo cijenama.

Najbrže odu najjeftinije ribe. Broj jedan su srdele kojih zbog punog mjeseca trenutačno nema, no u petak bi ih ipak trebalo biti i tada će cijena za kilogram iznositi četiri eura. Pristupačnima se mogu nazvati i oslić, koji se može pronaći za pet eura te trlja za sedam eura.

Orada i brancin su kao i prošle godine 12 eura. Od slatkovodnih riba najpopularniji su šaran i pastrva s cijenom od oko osam eura po kilogramu. Poskupile su skupe ribe kao škarpina, škampi veliki, i to za oko 10 %.

Unatoč nikad skupljoj košarici, ako u njoj nema ribe, za mnoge je isto kao da nema ni Uskrsa pa se od tradicije ne odustaje

Prava navala na ribarnice vjerojatno kreće od sutra, kada će kao i obično vjerojatno "planuti" bakalar, iako je u našoj tradiciji još mnogo ukusne sušene ribe i tu tehniku svakako treba sačuvati od zaborava!

J.T.

KAKO SE SUŠI RIBA? Sušeni morski pas – Otkrivamo starinski recept | | Morski HR
Do pojave hladnjaka, sasvim uobičajena slika Dalmacije, a posebno otoka bile su sušene tabinje (jadranski ekvivalent norveškom bakalaru), hobotnice ili pak morska divljač. Što zbog žilavosti, što