Cijene brodskog goriva premašile tisuću dolara po toni

Po prvi put u povijesti, cijene brodskog goriva premašile su granicu od 1.000 dolara po toni, javlja Splash247.

Cijene brodskog goriva jučer su porasle za još 100 dolara po toni, a samo od kraja veljače skočile su za trećinu. Time su dodani milijuni dolara troškova za prijevoz kontejnerizirane robe na ULCV brodovima na povratnom putovanju od Azije do Sjeverne Europe. Njih u stopu prati rast cijena razne robe nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Pomorac.hr.

Cijene brodskog goriva s niskim udjelom sumpora (VLSFO) jučer su premašile četveroznamenkaste brojke u mnogim lukama, uključujući tri najveća svjetska čvorišta, Singapur, Rotterdam i Fujairah. Nastavile su rasti tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, a neovisni broker Bunkerama je od 07:30 GMT postavio globalnu prosječnu cijenu za VLSFO na 1.051 američkih dolara po toni.

Dan prije ruske invazije na Ukrajinu, cijene VLSFO-a kretale su se oko 779 dolara po toni, prema podacima koje je dostavio Ship&Bunker.

Cijene brodskog goriva s visokim sadržajem sumpora posljednjih su nekoliko dana prešle granicu od 700 dolara.

Uz najave zabrane ruske nafte i jačih sankcija, analitičari predviđaju da bi nafta do kraja mjeseca mogla dosegnuti 200 dolara po barelu – što je više nego dvostruko od cijene početkom godine.

I.B.