Četvrto izdanje Srca kornatskog

Uoči 15. godišnjice kornatske tragedije vodički su vatrogasci, u spomen na stradale kolege, i ove godine organizirali natjecanje "Srce kornatsko". U spretnosti i brzini okušalo se 40-ak natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije.

Tečno, spretno i brzo proći poligon - to im je zadaća. Pod punom opremom.

- Ta vježba je simulacija svega što mi radimo na poslu. Znači, standardne stvari koje mi moramo svaki dan obavljat prilikom težih intervencija - rekao je Matej Hren, JVP Grada Zagreba.

Ovo je četvrto izdanje Srca kornatskog. Natjecanja utemeljenog u sjećanje na najtragičniju vatrogasnu intervenciju u Hrvata.

- Zadnji dani u kolovozu su nama tu u ovom domu u našoj Županiji svima dosta, dosta teži. Prožeti emocijama. Petnaest godina je prošlo, svi se i dalje pitamo što se dogodilo, gdje je istina - kaže Matija-Karlo Valinčić, predsjednik DVD-a Vodice.

I nakon 15 godina dubok je ožiljak kornatske tragedije

- Čak sam dao i kacigu jednu napraviti, oslikati sa tim kornatskim križevima. Mene osobno je ta tragedija jako, jako pogodila - rekao je Dalibor Bajić, JVP Grada Zagreba.

Braća su po vatri, ali svi ipak žele - pobijedit.

Nepisana im je zakleta: pomagati drugima. A za to moraju biti utrenirani. Uz fizičku važna je i psihička priprema. Jer valja biti hrabar, ali i pribran.

A ljudi koji nas spašavaju od vatre ponavljaju - najbolja protupožarna mjera je prevencije - "više pažnje manje požara", piše HRT.

I.G.