Četiri vrste tuna više nisu na popisu kritično ugroženih vrsta

Dobra vijest stiže od Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). Četiri od ukupno 7 vrsta tuna koje se koriste za komecijalni ulov, više nisu na popisu kritično ugroženih vrsta. Drugim riječima pokazuju znakove oporavka od pretjeranog izlova.

Atlantska plavuta je tako s popisa ugroženih vrsta stavljena na popis “najmanje zabrinjavajućih”, južnoplava peraja je s “kritično ugrožene” dospijela na popis ugroženih, dok su žutoperajna tuna i dugoperajna tuna prešle iz “gotovo ugroženih” u kategoriju “najmanje zabrinjavajuće”, prenosi portal The Maritime Executive.

– To naravno sad ne znači da svi pohrlimo u lov na ove vrste, samo zato što se njihov broj povećao u odnosu na kritično razdoblje od prije 10-15 godina – naglasila je koordinatorica Crvenog popisa za IUCN skupinu Beth Polidoro.

Čini se da su se napori uloženi u edukaciju o održivom tunolovu pokazali uspješnim, osobito u azijsko-pacifičkoj regiji, gdje se tune i najviše love.

Nažalost, neke vrste tuna poput pacifičke plavute i dalje su vrlo ugrožene, a njihova trenutačna populacija iznosi manje od 5% u odnosu na njihov broj prije početka komercijalnog izlova.

Znanstvenici svoje podatke baziraju na procjenama zaliha tuna u određenoj regiji, zatim na znanstvenim studijama te podacima neovisnih organizacija. Na temelju toga daje se procjena u promjeni populacije tijekom tri generacije tuna.

Prema evidenciji Komisije za ribarstvo zapadnog i središnjeg Pacifika Kina ima najveću flotu za tunolov na tom području.

J.K.