Centar za istraživanje mora okupio vodeće stručnjake na sastanku konzorcija JERICO

ROVINJ - Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju bio je domaćin radnog sastanka vodećih europskih istraživačkih centara i organizacija okupljenih u zajedničku europsku istraživačku infrastrukturu obalnih opservatorija – JERICO.

Sastanak pod nazivom JERICO week 2023 na Crvenom otoku okupio je 60 stručnjaka iz 17 država članica Europske unije.

JERICO-RI je integrirana paneuropska multidisciplinarna i multiplatformska istraživačka infrastruktura koja okuplja vodeće centre u EU, a s ciljem promatranja, analiziranja i predviđanja promjena u obalnim morskim sustavima. Financira se u sklopu programa OBZOR 2020.

Projekt JERICO - RI istraživačima omogućava otvoreni pristup najsuvremenijim i inovativnim centrima i instrumentima, FAIR podacima i uslugama uz poticanje međunarodne interdisciplinarne znanstvene suradnje.

Konzorcij JERICO S3 okuplja čak 39 partnera iz 16 država EU-a, među kojima je i Centar za istraživanje mora IRB-a.

Naime, CIM ima izuzetno dugu tradiciju znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora. U tom smislu veliku ulogu odigrao je i hrvatski znanstveni program praćenja sjevernog Jadrana, koji je počeo prije pedesetak godina, a koji se razvijao u projekt 'Jadran' i tako svrstao Hrvatsku među prvima u Europi koji su razvili sustavno praćenje morskog ekosustava

Tijekom trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja obalnog dijela mora, CIM je danas stasao u interdisciplinarni centar, što potvrđuje uvrštavanje rovinjskog Centra u program JERICO, čime je CIM postao partner najpoznatijim europskim institutima.

Tijekom trodnevnog događaja, u sklopu plenarnih sastanaka partneri su razmotrili niz kritičnih tema povezanih s projektima JERICO-RI i JERICO-S3 i DS.

Znanstvenici i stručnjaci surađivali su u radnim skupinama za razmjenu znanja i ideja, s ciljem zajedničkog dogovora o planovima za daljnji rad u okviru projekta. Znanstvenici uključeni u projekt predstavili su svoje radne planove i napredak u sklopu radnih paketa koje vode.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak u ostvarivanju ciljeva JERICO projekta te u razumijevanju kompleksnosti obalnih morskih sustava. Uz suradnju i međusobno dijeljenje znanja, konzorcij JERICO nastavlja raditi na unaprjeđenju praćenja i analize obalnih morskih sustava kako bi se osigurala njihova održivost u budućnosti, navode iz Instituta Ruđer Bošković.

I.G.