CAPAK OTKRIO: “Trenutak kada će doći cjepivo je sve bliže – Ugovorili smo 2,7 milijuna doza od tri tvrtke”

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da je tjedni porast u stagnaciji. Trenutni reprodukcijski faktor je 1,04. Incidencija je vrlo visoka, 772,2, što nas stavlja u vrh zemalja EU-a, rekao je Capak, naglašavajući da Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija bilježe još veće brojke. Hrvatska ima i nacrt plana cjepljenja, no još se ne znaju distribucijski elementi.

– – Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine. Nedostajalo nam je još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke. Pred nekoliko dana smo sklopili ugovor s Pfizerom za njihovo cjepivo. Naručili smo milijun doza, ne znamo kako će EU napraviti raspored i koliko će nam dodijeliti doza  – rekao je Krunoslav Capak.

– Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu je blizu, u razgovoru s u rekli da bi distribucija krenula u 12 mjesecu, no informaciju ne možemo potvrditi. Danas ćemo imati video konferenciju u kojoj ćemo zatražiti dodatne informacije. Pregovori ne uključuju odgovore o nuspojavi cjepiva pa se naši kontakti nastavljaju i tražimo od njih te informacije kako bi se pripremili – kazao je Capak.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

STOŽER: 2597 pozitivnih od 9681 testiranih, preminule 28 osobe
Pooštrene mjere u Šibensko-kninskoj županiji – Ograničen rad ugostiteljskih objekata i javna okupljanja