Camino se širi Hrvatskom

Hodanje Camino putevima postaje popularna aktivnost koja spaja putovanje i duhovnost, a nova hodočasnička staza na Braču spojit će sakralne, kulturne i prirodne znamenitosti ovog jedinstvenog otoka.

Rijetko tko nije čuo za Camino Krk, a za sve ljubitelje netaknute prirode, jadranskih otoka i osjećaja koji daje 20-ak kilometara hodanja svaki dan, nedavno je najavljena još jedna ruta - Camino Brač - dužine 140 kilometara.

Spojivši sakralne, kulturne i prirodne znamenitosti, nova hodočasnička staza pružit će turistima i lokalnom stanovništvu mogućnost da na jedinstven način dožive najveći dalmatinski otok.

Turističke zajednice otoka Brača i općina Nerežišća planiraju ovim projektom povećati broj dolazaka i noćenja, posebno u predsezoni i posezoni, te se priključiti hrvatskoj i europskoj mreži Camino de Santiago putova. Camino de Santiago jedna je od kulturnih ruta Vijeća Europe, a ovaj projekt će omogućiti Braču da se upiše na ovu prestižnu listu.

Hodočasnička putovanja privlače sve veći broj turista iz cijelog svijeta, a samo u posljednje dvije godine više od 3000 hodočasnika, najviše iz SAD-a, Australije i Južne Afrike, prošlo je kroz impresivne domaće rute koje su inspirirane slavnom španjolskom stazom.

Hodanje Camino putevima postaje popularna aktivnost koja spaja putovanje i duhovnost te omogućuje otkrivanje ljepota i kulturne baštine Hrvatske.

Uz Jeruzalem i Rim, Camino de Santiago je jedno od najpoznatijih svjetskih hodočašća koje svake godine privuče preko 200.000 ljudi koji tragaju za autentičnim iskustvom. Putevima sv. Jakova počelo se odlaziti još u 12. stoljeću, a ruta je do danas ostala ista - raznolikost čarobnog krajolika, susreti s osobama iz cijeloga svijeta, prenoćišta, fizički napor i silni žuljevi tijekom hodanja, piše Putni kofer.

U Camino iskustvo svatko kreće iz svojih osobnih i nerijetko potpuno različitih razloga. Netko će putovanje iskoristiti kao odmor između dva posla, netko kao terapiju nakon gubitka drage osobe ili razvoda braka, netko kao posvetu ili zavjet, a mnogi će se u Camino iskustvo upustiti iz najbanalnije ljudske radoznalosti i želje za avanturom, probijanjem vlastitih granica i drugačiji vid turizma.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Razvoj novog turističkog proizvoda turističko-hodočasničke staze “Camino Dubrovnik-Međugorje”
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković organizirao je inicijalni sastanak oko realizacije projekta „Camino Dubrovnik“, pješačke turističko-hodočasničke staze u dužini od oko 120 kilometara od benediktinskog samostana sv. Jakova u Dubrovniku do crkve sv. Jakova u Međugorju. Naime, Brato…