Učenici 'ćakulali o moru' s kapetanom Žarkom Buljevićem

SPLIT - U Pomorskoj školi Split održano je gostovanje kapetana Žarka Buljevića povodom obljetnice prelaska Arktičkog oceana LNG tankerom s opasnim teretom ukapljenog plina.

Kapetan Žarko Buljević ispisao je stranice pomorske povijesti kao prvi kapetan na svijetu koji je LNG tankerom s teretom ukapljenog plina prošao Arktički ocean prevozeći jako opasni teret - ekvivalenta 50 atomskih bombi - od Norveške do Japana.

U Pomorskoj školi u Splitu svečano je obilježena deseta obljetnica tog kapetanova podviga. Ponosni na svog bivšeg učenika, kroz novi školski projekt 'Ćakulajmo o moru' u školi je 19. siječnja 2023. organizirano njegovo gostovanje.

Cilj predavanja bio je da se kroz foto i video materijale koje je za učenike pripremio kapetan, buduće generacije mladih pomoraca, prvenstveno maturanata, dodatno educiraju izvan nastavnih planova i programa. I to upravo kroz profesionalni put iskusnog pomorca, priopćili su iz splitske Pomorske škole.

Na ovaj način učenici su se upoznali sa specifičnim karakteristikama brodova za ovaj tip plovidbe, svjetskim pomorskim prečacem i njegovim značajem, sigurnosti rute, ali i klimatskim promjenama koje se događaju na tim geografskim širinama.

Naime, topljenjem leda ovaj morski put sve više dobiva na važnosti i njime se može ploviti gotovo šest mjeseci u godini. Učenici su se upoznali s prednostima ove rute u odnosu na standardnu kroz Sueski kanal, Crveno more i Indijski ocean u čijim područjima 'vladaju' pirati.

Kapetan je učenike educirao o pripremama i treninzima posade koje prethode plovidbi u ekstremno hladnim uvjetima rada gdje se temperatura na njegovu prvom putovanju spuštala i do - 35° C, vrstama leda i karakteristikama 'borbe' s pojedinom vrstom, načinima navigacije, satelitskom praćenju putovanja, uštedama pri putovanju Sjevernom morskom rutom u odnosu na standardnu rutu u vremenu i dužini puta, a samim time i troškovima..

Budući 'mladi ljudi od mora' doznali su vrijedne informacije o važnosti ovog putovanja, a  kojem je prethodilo istraživanje i analiza rizika. Kroz primjere su spoznali koliko je znanje i timski rad na brodu neophodan jer na ovakvom tipu brodova greška je fatalna.

S obzirom na to da kapetan Buljević ima agenciju za ukrcaj pomoraca, učenicima je bilo zanimljivo 'ćakulati' s kapetanom o trenutnom stanju na tržištu rada, CBT testovima, vježbama sigurnosti za vrijeme plovidbe, plaći.. pri čemu im je kapetan savjetovao da usavršavaju znanje engleskog jezika i informatičke vještine.

Mentori su novog školskog projekta 'Ćakulajmo o moru' profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi i profesor nautičke skupine predmeta Ivan Roščić (voditelj smjene 3. i 4. razreda).

Jednom mjesečno u školi će predavanje održati osoba koja će učenicima, ali i javnosti, kroz stručne teme pružiti vrijedne informacije iz pomorskog svijeta.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

POMORSKA ŠKOLA SPLIT Projekt Građanska znanost: Mjerenje i promatranje mora | | Morski HR
Uz odobrenje Lučke uprave i Lučke kapetanije Gradske luke Split tijekom siječnja 2022. godine tim učenika prvog i drugog razreda ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole Split započeo je s