Čak devet živih periski znanstvenici su pronašli na Brijunima

PULA – Pulski Aquarium bogatiji je za još devet živih periski. Ovoga puta periske su pronađene na području Brijuna, a najviše njih, čak deset, pronađeno je u nedjelju. U ponedjeljak je do popodneva pristiglo još njih pet od kojih su četiri žive, sveukupno devet živih. Tako su kazali djelatnici Aquarija.

Za to je zaslužan stručni tim na čelu s dr. sc. Silvijom Kipson koja ima vlastiti obrt za znanstvene i stručne usluge. Nije krila oduševljenje zbog pronađenih plemenitih periski u samo jednom danu, pišu 24 sata.

– U nedjelju smo pronašli deset periski i zbog toga smo jako uzbuđeni. Riječ je o juvenilnim periskama. Naime još u lipnju smo postavili kolektore i to je rezultat nakon četiri mjeseca. I u ponedjeljak smo nastavili sa ronjenjem i potragom te smo zasad pronašli još njih pet, no roni se i dalje te se nadamo da će broj biti veći. Pozitivno smo iznenađeni brojem pronađenih zaštićenih školjkaša i zaista nismo očekivali tako lijepu brojku. Nade da ćemo ih pronaći još, ima. Tek smo na polovici puta – kazala je oduševljena dr. Kipson.

Kontaktirali smo i pulski Aquarium koji skrbi o periskama, a koje se nalaze u karantenskom dijelu.

– Od pristiglih periski koje su pravilno spremljene te dovezene kod nas, devet ih je živih. Riječ je o juvenilnim periskama veličine od 0,5 centimetara do 2 centimetra. Prvu dojavu dobili smo u nedjelju kasno navečer da su pronađene u kolektorima na Brijunima. Naš djelatnik išao je po njih u Fažanu gdje ih je i preuzeo u transportnoj kutiji i prilikom dolaska u pulski centar, smjestili smo ih u karantenski dio. Za sada ih je ukupno devet živih sa Brijuna, ali treba svakako pratiti njihov napredak. Slijedi im boravak u karanteni uz adekvatnu skrb i neophodnu hranu te će se kroz trideset dana zapravo znati jesu li zaražene ili ne – kazale su djelatnice Aquarija, Matea Stankić i Aleksandra Bel Dajković.

Podsjetimo, još prošlog tjedna u Pulu je stigla mala periska Luce, koju je na Malom Lošinju pronašla Lucia Cordoba Lopez, biologinja po kojoj je periska dobila ime.

Živa ličinka plemenite periske pronađena je u uvali Artatore tijekom istraživanja kojeg provodi Veterinarski institut u suradnji s Plavim svijetom. Masovni pomor tog školjkaša krenuo je prije pet godina iz Španjolske, a prouzročio ga je parazit Haplosporidium pinnae.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Lošinju pronađena živa ličinka plemenite periske